Ipoteza INEDITĂ în cazul monumentului megalitic de la Stonehenge. Ce s-a descoperit după studierea rocilor

Monoliții din piatră care formează ansamblul monumental megalitic de la Stonehenge au fost aleși pentru proprietatea lor acustică cu totul specială, întregul ansamblu funcționând ca un veritabil "clopot" sacru, conform unui nou studiu, transmite publicația britanică The Independent.
Alina Costache
05 mart. 2014, 13:57
Ipoteza INEDITĂ în cazul monumentului megalitic de la Stonehenge. Ce s-a descoperit după studierea rocilor

Calitatea sonoră a monoliților folosiți pentru ridicarea acestui monument, în perioada cuprinsă între anii 3000 î.Hr. și 1600 î.Hr. poate explica de ce aceștia au fost transportați de la o distanță de peste 300 de kilometri, din apropiere de Pembrokeshire, Țara Galilor, cu mijloace rudimentare, deși puteau fi folosite alte stânci aflate mult mai aproape de Stonehenge, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Descoperirea care poate explica unul dintre cele mai mari mistere legate de Stonehenge

Paul Devereux, expert în arheo-acustică și coordonatorul Proiectului Peisaj și Percepție (Landscape and Perception Project), a explicat unicitatea monoliților de la Stonehenge pentru BBC.

Am ajuns la concluzia că trebuie să fie ceva special cu privire la aceste roci. Altfel de ce le-ar fi transportat atâta drum, de aici (Țara Galilor), până la Stonehenge? Până acum nimeni nu s-a gândit că sunetul ar fi putut fi răspunsul„, a declarat el.

Echipa de cercetători de la Royal College of Art din Londra a încercat să descopere „ce ar fi văzut și ce ar fi auzit” oamenii din preistorie la Stonehenge. Concluziile lor au fost publicate sub forma unui studiu în ultimul număr al revistei Journal of Time & Mind.

Cercetătorii au primit acces în cariera preistorică de piatră de la Carn Menyn, în sud-vestul Țării Galilor, de unde au fost extrase o mare parte a stâncilor de la Stonehenge. Ei au observat că dacă lovesc aceste stânci cu niște mici ciocane se produc niște sunete metalice, asemănătoare celor de clopot sau de gong.

Sunt foarte multe tonalități diferite și este posibil chiar și să interpretezi o melodie bătând în aceste pietre. Noi chiar am apelat la un percuționist care a reușit să facă aceste pietre să cânte„, a precizat Paul Devereux.

Citeşte şi Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

O parte din monoliții de la Stonehenge păstrează urme de lovire, iar unii dintre acești monoliți au încă o acustică distinctă, deși diminuată de faptul că sunt îngropați mai adânc în sol, în urma trecerii timpului, a mai susținut Devereux, în urma experimentelor realizate pe rocile care compun monumentul.

Arheologul Tim Darvill, profesor la Universitatea din Bournemouth, autor al mai multor studii despre monumentul de la Stonehenge, nu a exclus posibilitatea ca aceste concluzii să fie corecte.

Nu știm încă dacă au transportat acești monoliți până aici doar pentru că sunau frumos, dar lovirea rocilor pentru a genera anumite tonalități reprezintă o constantă în mai multe culturi preistorice„, a susținut el.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Satul fantomă din România care poate fi văzut doar când apa se retrage. Ascunde o poveste tulburătoare și a fost desființat cu decenii în urmă
Capital.ro
10.000 de lei pentru românii care locuiesc la casă. Primești banii în 2025 doar cu dosar și cerere
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Cresc salariile unor români. Doar că nu în România...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a aflat totul despre Călin Georgescu. Erau oamenii lui Vladimir Putin: Controlat de FSB!
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Româncă Ucisă de Pensionarul Italian pe care Îl Îngrijea, în Urma unei Dispute
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux