Un deputat european al Partidului Verde, Michele Rivasi, a dorit să facă publice riscurile noului fluid 1234yf, care va fi utlizat la toate autoturismele noi şi va înlocui actualul gaz pe bază de fluor din sistemele de aer condiţionat. Noul fluid va fi folosit tocmai în urma aplicării unei directive europene, elaborate ca urmare a adoptării protocolului de la Kyoto.
Potrivit presei franceze, acest 1234yf care ar trebui să fie mai puţin dăunător pentru mediu, are o caracteristică interesantă: emană fluorură de hidrogen când temperatura ajunge la 450 de grade Celsius, adică un prag destul de uşor de atins în cazul unui incendiu la motor. Imediat ce intră în contact cu apa, această fluorură de hidrogen se descompune în acid fluorhidric. Or, aceasta substanţă este mortală chiar şi în doze mici şi nu se vede când intră în contact cu pielea.
Potrivit unui raport al Greenpeace din 2009, un kilogram de 1234yf ar genera 702 grame de acid fluorhidric, suficient pentru a ucide cel puţin două persoane. Deşi chiar şi o instituţie germană a admis că substanţa este periculoasă, unii chimişti contestă acest lucru, ca şi producătorii de automobile.