Heinz-Peter Moecke, șef de departament la urgențe din cadrul spitalului din Hamburg: “Nu se ştie exact cînd un pacient revine din comă în mediul său. Cînd are starea de comă, el nu are ocupaţie. La astfel de pacienţi, recuperarea merge foarte încet. Coma artificială poate dura mai multe săptămîni. Se poate, de exemplu, creierul să fie atât de deteriorat încât la trezire pacientul să fie într-o stare vegetativă. Iar aceasta poate persista ani, sau chiar zeci de ani”.
Medicul german a detaliat şi tratamentul de care are şi va avea parte Michael Schumacher. „În afară de ajutorul dat de echipament, pacientul trebuie tratat ca un om normal. De exemplu, el trebuie spălat şi bărbierit. În plus, trebuie să i se schimbe zilnic poziţia în pat, pentru a nu apărea inflamaţii. Acest lucru se face cu ajutorul unei saltele speciale”, a continuat Moeke.
„Ancheta este într-un stadiu avansat, am făcut foarte multe audieri ale martorilor, ale medicilor, ale celor care au închiriat echipamentul de schi, reconstituiri şi expertize. Am examinat imaginile înregistrate de camera montată pe casca lui Schumacher. Pe 29 decembrie Schumacher cobora pe pistă până la o intersecţie între alte două piste, a lovit nişte jaloane şi a ieşit în afara pistei amenajate. El face o manevră specifică schiorilor, a mers între 3-5 metri depărtare de pista amenajată, a lovit cu schiurile o piatră, şi-a pierdut echilibrul şi s-a lovit la cap de o piatră aflată la 8 metri depărtare de pista amenajată. A fost găsit la 9 metri depărtare de pistă, au declarat anchetatorii într-o conferinţă de presă.
Starea de sănătate a germanului Michael Schumacher este considerată tot „stabilă”, dar „critică” de către echipa medicală, au anunţat, luni, spitalul din Grenoble şi ataşatul de presă al fostului pilot într-un comunicat comun.