UPDATE: Este oficial! Medicii legiști au stabilit, în urma autopsiei, cauza morții fostei soții a lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Aceasta ar fi murit de malarie într-o formă severă. Femeia s-a întors dintr-o vacanță în Zanzibar în urmă cu trei săptămâni Există informații potrivit cărora nu a dorit să se vaccineze înainte să plece în vacanță.
Ipoteză șocantă în cazul morții finei lui Emil Boc. Camelia Tișe ar fi suferit de malarie. Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj se întorsese de câteva zile din Tanzania și Zanzibar, scrie foaiatransilvana.ro.
Potrivit aceleiași surse, angajații de la Medicină Legală, dar și polițiștii prezenți au purtat măști de protecție, tocmai pentru a evita infecția cu un astfel de virus.
Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul Anopheles, care se manifestă prin friguri puternice și intermitente. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual. Aproximativ 1 – 3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal în acest caz. Cauza morții va fi stabilită după efectuarea autopsiei și a analizelor de laborator. În paralel Poliția Cluj a dechis un dosar penal de ucidere din culpă.
Vă reamintim că luni dimineață, în jurul orei 08.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil din municipiu a fost găsită decedată o femeie, de 47 de ani. Ajunși la domiciliul femeii, polițiștii, împreună cu un echipaj medical, au confirmat cele sesizate, fiind demarate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc decesul.
Femeia găsită moartă este Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Cei doi erau finii lui Emil Boc.
Ministerul Sănătății a tranmis în 30 ianuarie 2024 o atenționare pentru românii care intenționează să călătorească. Specialiștii recomandau turiștilor români să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.
În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie).
Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari se recomandă populaţiei:
– Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada.
– Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
– Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
– Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
– Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide
– Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
– Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer