Psihologul Radu Leca pentru a explicat ce este sindromul Cushing, de care ar putea suferi Putin, adică totalitatea simptomelor generate de producția accelerată și eliberarea unei cantități crescute de cortizol în circulația sangvină, compus cunoscut și sub denumirea de hormon de stres, dar și despre cum influențează acesta comportamentul și sănătatea mintală.
„Cortizolul sau hormonul stresului reprezintă principalul inamic cu care ne luptăm, până când înțelegem cum funcționăm în prezența stresului. Stresul de tip cronic în cazul sportivilor și nivelurile mărite de cortizol cresc riscul debutului depresiei și a bolilor mintale, implementând clar direcția toxică a speranței de viață mai mici.
Este adevărat că efectul de val generat de o societate înspăimântată, aflată în stare de izolare și stres crește semnificativ nivelul de cortizol în general pentru românii de toate vârstele și indiferent de educație.
În oglindă, și evident drept soluție clară, avem următoarea idee: să te simți conectat din punct de vedere social, cu familia și prietenii și aflându-te în deplină siguranță readuce încrederea în propria persoană și viată, reducând prezența cortizolului.
Există oameni care dețin un întreg istoric plin de griji legat în mare parte de managementul furiei. Sunt aceștia predispuși la comportamentul agresiv? Da! Pot deveni și mai agresivi? Evident ca da!”, a explicat Radu Leca pentru DC News.
Vladimir Putin a fost acuzat că a luat steroizi care îi fac pe consumatori mai agresivi. Fostul ministru de Externe al Marii Britanii, medicul Lord David Owen, a spus că suspectează consumul de steroizi din cauza modificărilor formei feței lui Putin, care ar putea fi cauzate de medicamentele care stimulează masa musculară.
”Steroizii influențează negativ în mod special persoanele ce nu își poate controla bine emoțiile, făcându-le să devină instabile în plus. Îți dau steroizii o stare ridicată de iritabilitate, neliniște și nerăbdare? Da! Persoanele aflate în plin proces de consum de steroizi iau decizii ciudate, punându-se în situații delicate? Da!
Apare episodul anxios după consumul de steroizi? Foarte probabil. De ce? Fiindcă dependentul/utilizatorul îi percepe pe toți cei din jurul său drept o posibilă amenințare. Cum ar putea să facă față stresului așa o persoană, știindu-se foarte clar că testosteronul atacă sistemul nervos central anulând producția hormonului denumit serotonină?
Doar prin terapie, psihologul având o misiune foarte grea, să explice atât familiei, cât și pacientului pericolele psiho-emoționale asociate consumului de steroizi.”, a explicat psihologul.
.