IPP cere DEMITEREA conducerii AEP: „Se face că nu vede găurile negre din finanţele partidelor”

Institutul pentru Politici Publice cere revocarea de urgenţă a conducerii Autorităţii Electorale Permanente, acuzând "grave disfunctionalităţi în controlul finanţării partidelor şi campaniilor electorale". Reprezentanţii IPP spun că AEP "nu-şi face treaba", în condiţiile în care rapoartele autorităţii constată că nu a fost încălcată legislaţia.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 16:53
IPP cere DEMITEREA conducerii AEP:

Potrivit celor de la Institutul pentru Politici Publice, Autoritatea Electorală Permanentă „se face că nu vede găurile negre din finanţele partidelor, iar parlamentarii dau liber la împrumuturi în campanie”, în condiţiile în care urmează un an cu două tipuri de alegeri.

Ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, mai arată analiza făcută de Institutul de Politici Publice.

Controlul finanţării partidelor este inexistent în România, în condiţiile în care ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar instituţia însărcinată cu verificarea acestora (Autoritatea Electorală Permanentă –n.r.) raportează, pe linie, că nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare”, susţin experţii Institutului de Politici Publice, care au analizat bilanţurile publicate de principalele partide politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la categoria datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an.

Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostul PDL arată că, din anul 2012 şi până în prezent, bilanţ anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a încheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, potrivit sursei citate.

Astfel, marile partide parlamentare au înregistrat, în mod constant, în ultimii 4 ani, datorii care se ridică la peste 12 milioane de euro, sume datorate către creditori – inclusiv către bugetele publice, potrivit potrivit informaţiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Public.

În anul 2014, cheltuielile făcute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decât veniturile încasate, iar cele făcute de fostul PDL au depăşit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. Potrivit sursei citate, MPF nu a publicat bilantul PNL pentru anul 2014.

IPP critică, totodată, o modificare adusă, în anul 2015, la legea finanţării partidelor printr-o iniţiativă a social-democraţilor Mircea Gheorghe – Drăghici, Marian Neacşu, Ilie Sârbu şi a liberalilor Andrei Gerea şi Puiu Haşotti.

(Legea 113/2015 –n.r.) dă libertatea partidelor ca, după ce primesc donaţii până la limita permisă de lege, să se «împrumute» de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleaşi!) cu încă pe atât, dublându-şi astfel veniturile. Mai mult, reglementările nearticulate au scăpat din vedere să impună interdicţia asupra împrumuturilor de bani către partide de la persoane fizice sau juridice străine aşa cum este ea prevăzută în cazul donaţiilor„, susţine IPP în analiza citată.

Potrivit IPP, aceste noi reglementări permit partidelor „să îşi protejeze banii primiţi de la bugetul de stat printr-o prevedere care spune că subvenţiile acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi NU sunt supuse executării silite prin poprire”.

Institutul pentru Politici Publice cere revocarea de urgenţă a conducerii Autorităţii Electorale Permanente.

Probabil că această situaţie dezastruoasă existentă astăzi în finanţarea partidelor ar fi fost diferită dacă instituţia abilitată să controleze şi să înainteze propuneri de reglementare în domeniu, AEP, şi-ar fi făcut treaba. În condiţiile în care tot mai frecvent DNA prezintă cazuri de politicieni care îşi justifică faptele de corupţie pentru finanţarea propriilor campanii sau ale partidelor, aproape invariabil rapoartele de control ale AEP se termină cu fraza „nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare”.

Pe fondul acestor realităţi care indică grave disfuncţionalităţi în materia controlului finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi în faţa unui an electoral în care partidele vor arunca în campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare, conform estimărilor noastre, peste 500 sute de milioane de euro (cheltuieli reale!), cerem de urgenţă revocarea din funcţie a conducerii Autorităţii Electorale Permanente, cea care atâta timp a ignorat cu bună ştiinţă gravele probleme (unele cu potenţial de fraudă majoră) din acest domeniu„, potrivit IPP.

CITEŞTE ŞI: REGULI NOI la alegerile locale şi parlamentare din 2016

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii care vor avea probleme emoționale. Se vor izola o perioadă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tensiuni Diplomatice Între Ucraina și SUA: Zelenski, Dispuns să Renunțe la Funcție pentru Pace
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!