IPP cere DEMITEREA conducerii AEP: „Se face că nu vede găurile negre din finanţele partidelor”

Institutul pentru Politici Publice cere revocarea de urgenţă a conducerii Autorităţii Electorale Permanente, acuzând "grave disfunctionalităţi în controlul finanţării partidelor şi campaniilor electorale". Reprezentanţii IPP spun că AEP "nu-şi face treaba", în condiţiile în care rapoartele autorităţii constată că nu a fost încălcată legislaţia.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 16:53
IPP cere DEMITEREA conducerii AEP:

Potrivit celor de la Institutul pentru Politici Publice, Autoritatea Electorală Permanentă „se face că nu vede găurile negre din finanţele partidelor, iar parlamentarii dau liber la împrumuturi în campanie”, în condiţiile în care urmează un an cu două tipuri de alegeri.

Ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, mai arată analiza făcută de Institutul de Politici Publice.

Controlul finanţării partidelor este inexistent în România, în condiţiile în care ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar instituţia însărcinată cu verificarea acestora (Autoritatea Electorală Permanentă –n.r.) raportează, pe linie, că nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare”, susţin experţii Institutului de Politici Publice, care au analizat bilanţurile publicate de principalele partide politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la categoria datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an.

Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostul PDL arată că, din anul 2012 şi până în prezent, bilanţ anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a încheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, potrivit sursei citate.

Astfel, marile partide parlamentare au înregistrat, în mod constant, în ultimii 4 ani, datorii care se ridică la peste 12 milioane de euro, sume datorate către creditori – inclusiv către bugetele publice, potrivit potrivit informaţiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Public.

În anul 2014, cheltuielile făcute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decât veniturile încasate, iar cele făcute de fostul PDL au depăşit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. Potrivit sursei citate, MPF nu a publicat bilantul PNL pentru anul 2014.

IPP critică, totodată, o modificare adusă, în anul 2015, la legea finanţării partidelor printr-o iniţiativă a social-democraţilor Mircea Gheorghe – Drăghici, Marian Neacşu, Ilie Sârbu şi a liberalilor Andrei Gerea şi Puiu Haşotti.

(Legea 113/2015 –n.r.) dă libertatea partidelor ca, după ce primesc donaţii până la limita permisă de lege, să se «împrumute» de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleaşi!) cu încă pe atât, dublându-şi astfel veniturile. Mai mult, reglementările nearticulate au scăpat din vedere să impună interdicţia asupra împrumuturilor de bani către partide de la persoane fizice sau juridice străine aşa cum este ea prevăzută în cazul donaţiilor„, susţine IPP în analiza citată.

Potrivit IPP, aceste noi reglementări permit partidelor „să îşi protejeze banii primiţi de la bugetul de stat printr-o prevedere care spune că subvenţiile acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi NU sunt supuse executării silite prin poprire”.

Institutul pentru Politici Publice cere revocarea de urgenţă a conducerii Autorităţii Electorale Permanente.

Probabil că această situaţie dezastruoasă existentă astăzi în finanţarea partidelor ar fi fost diferită dacă instituţia abilitată să controleze şi să înainteze propuneri de reglementare în domeniu, AEP, şi-ar fi făcut treaba. În condiţiile în care tot mai frecvent DNA prezintă cazuri de politicieni care îşi justifică faptele de corupţie pentru finanţarea propriilor campanii sau ale partidelor, aproape invariabil rapoartele de control ale AEP se termină cu fraza „nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare”.

Pe fondul acestor realităţi care indică grave disfuncţionalităţi în materia controlului finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi în faţa unui an electoral în care partidele vor arunca în campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare, conform estimărilor noastre, peste 500 sute de milioane de euro (cheltuieli reale!), cerem de urgenţă revocarea din funcţie a conducerii Autorităţii Electorale Permanente, cea care atâta timp a ignorat cu bună ştiinţă gravele probleme (unele cu potenţial de fraudă majoră) din acest domeniu„, potrivit IPP.

CITEŞTE ŞI: REGULI NOI la alegerile locale şi parlamentare din 2016

DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Silviu Prigoană și-a organizat parastasul cu mult timp înainte de a muri. Motivul pentru care a făcut asta: “Va fi exact așa cum îmi doresc”
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Vești bune despre Centura București Nord. Coșmarul șoferilor se încheie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
ANM prognozează vreme răcoroasă și precipitații excedentare până la jumătatea lunii decembrie
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva