IPP propune ca schimbarea legilor electorale să nu se aplice de la primele alegeri

IPP anunţă că va propune, la modificarea Constituţiei, o prevedere potrivit căreia orice schimbare a legislaţiei electorale nu se va putea aplica la scrutinul imediat următor. Institutul critică faptul că Parlamentul a modificat legea electorală cu numai câteva luni înainte de parlamentare.
Romania TV
23 mai 2012, 08:23
IPP propune ca schimbarea legilor electorale să nu se aplice de la primele alegeri

Institutul pentru Politici Publice (IPP) precizează, într-un comunicat, că deplânge modul în care s-au adoptat, şi de această dată în România – cu numai câteva luni înainte de alegerile parlamentare, modificări substanţiale la nivelul legislaţiei electorale privind modul de alegere a senatorilor şi deputaţilor.

„Asistăm la o complicitate între partide, prin care cele de la putere profită de această poziţie într-un an electoral, votând un sistem care să le avantajeze în alegeri. La fel ca şi în cazul modificărilor aduse tot cu puţin înainte de alegerile locale, ele nu au fost dezbătute public, cu explicarea consecinţelor alegerii unuia dintre sisteme. În faţa acestei tentaţii pe care au avut-o toate partidele la putere de a modifica legislaţia electorală cu foarte puţin timp înainte să se desfăşoare scrutinul, Institutul pentru Politici Publice va propune ca, în contextul dezbaterii proiectului de modificare a Constituţiei, să se prevadă că orice modificare adusă legislaţiei electorale nu se va putea aplica la scrutinul imediat următor, ci la celelalte”, se arată într-un comunicat al IPP remis agenţiei MEDIAFAX.

Institutul semnalează absenţa unei dezbateri publice şi a lipsei implicării societăţii civil, precizând că niciun ONG nu fost invitat să participe la şedinţele Comisiei de cod electoral.

„IPP rămâne consecvent opţiunii sale strategice privind modul de desemnare a aleşilor prin sistem de vot majoritar şi consideră, aşa cum a explicat public şi cu ocazia schimbării sistemului de alegere a primarilor, că un sistem electoral corect pentru alegătorii români şi eficient în acelaşi timp este cel prin care: opţiunea cetăţenilor decide câştigătorul, ei având în sfârşit posibilitatea să voteze cu adevărat candidatul în mod direct (ceea ce actualul sistem nu permite!); candidaţii vor fi într-o veritabilă competiţie în faţa alegătorilor, nu se vor mai baza pe calcule şi algoritmi prin care să intre în Parlament chiar dacă nu obţin cel mai mare număr de voturi, aşa cum s-a întâmplat la alegerile trecute”, se mai arată în comunicat.

Institutul precizează că se aşteaptă ca Partidul Democrat Liberal, chiar dacă nu mai este la putere, „să aibă curajul să rămână consecvent în susţinerea sistemului majoritar, mai ales că a şi promovat un proiect de lege, deja în vigoare, prin care candidatul la primărie având cel mai bun scor câştigă mandatul dintr-un singur tur”.

„Fără să îl considerăm un sistem ideal, tot aşa cum nici democraţia nu este perfectă dar e cea mai bună opţiune pe care o avem, totuşi nu împărtăşim opinia potrivit căreia sistemul de vot adoptat ieri de Parlament va pulveriza viaţa partidelor şi considerăm că va rămâne, şi în aceste condiţii, deosebit de important în continuare sprijinul politic/logistic acordat de un partid unui candidat/ales. De aceea le recomandăm partidelor, care consideră astăzi că noul sistem electoral le va slăbi forţa politică, să se concentreze la cum să se mobilizeze în ţară pentru a obţine scorul dorit şi cum să dovedească electoratului că proprii candidaţi sunt mai buni decât cei ai competitorilor”, se mai arată în comunicat.

IPP atrage atenţia că sistemul de vot adoptat marţi pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului nu constituie în sine soluţia miraculoasă pentru modernizarea clasei politice şi consolidarea sistemului democratic în România, în care relaţia dintre alegător şi ales să fie funcţională.

„Viaţa internă a partidelor, modul în care îşi selectează candidaţii/reprezentanţii nu se tratează exclusiv prin sistemul electoral, ci ţine mai ales de: Gradul de democraţie internă a partidelor, sistemul de promovare în funcţii interne, dar şi în funcţii publice; Criteriile de desemnare a candidaţilor în colegiile electorale; Modul de finanţare a partidelor; Spiritul civic al românilor – în ce măsură ei devin din ce în ce mai interesaţi de ceea ce se întâmplă în comunităţile lor şi în ţară”, precizează IPP.

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Decizie radicală luată de Chef Dumitrescu. Și-a schimbat viața total
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
2025 promite progrese semnificative în infrastructura rutieră din România
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican