Astfel, ÎPS Daniel spune că folosirea unei singure lingurițe pentru sfânta împărtășanie este o practică veche de nouă secole, care nu poate fi schimbată nici în perioada pandemiei, în pofida solicitărilor medicilor epidemiologi. Drept urmare, înalta faţă bisericească propune ca această practică să fie amânată o perioadă, urmând a fi reluată după ce pericolul infectării cu coronavirus trece.
În scrisoare, Patriarhul menţionează că, dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod vor fi de acord, „se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.
Această propunere este văzută de unii membri ai clerului ca o „dezertare diplomatică” a Bisericii față de obligativitatea administrării Împărtășaniei credincioșilor. Totodată, amânarea împărtăşirii credincioşilor ar reprezinta un moment al dezicerii ierarhiei față de scopul liturghiei și de interesul credincioșilor, acela de a primit Sfânta Împărtășanie, indiferent de mijlocul de administrare a ei.
Scrisoarea a fost trimisă membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar aceștia au trebuit să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu propunere Patriarhului până luni, 11 mai, ora 20.00, urmând ca pe baza răspunsurilor să fie făcută publică poziția oficială a BOR.
În această perioadă deosebit de grea pentru întreaga omenire, Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe credincioşi să se roage mai mult decât o făceau până acum.
„Astăzi, în contextul noii pandemii de coronavirus, când vedem în jurul nostru atât de multe semne ale bolii şi ale morţii fizice, trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu pentru toate persoanele bolnave, dar şi pentru toţi medicii şi personalul sanitar, pentru toţi voluntarii care îi ajută pe cei bolnavi şi pe cei aflaţi în izolare, precum şi pentru toţi cei ce lucrează cu devotament pentru sănătatea şi binele fiinţelor umane afectate într-un fel sau altul de această pandemie. În acelaşi timp, iubirea izvorâtă din rugăciunea pentru cei adormiţi în Domnul este mai tare decât moartea. Pomenirea în rugăciune a celor adormiţi în Domnul este un act de credinţă, de speranţă şi de iubire„, spune înaltul ierarh, potrivit basilica.ro.
Patriarhul afirmă că „Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în acelaşi locaş de cult cu credincioşii„, dar îi sfătuieşte pe aceştia să-şi transforme casele în „paraclise sau capele familiale„.
„Prin urmare, chiar şi atunci când suntem lipsiţi de participarea fizică la serviciile religioase, ar trebui să comunicăm spiritual cu Dumnezeu prin rugăciune, ascultând şi citind Cuvântul lui Dumnezeu, ascultând slujbele Bisericii şi prin multe fapte de milostenie, inclusiv prin iertarea aproapelui şi împăcarea cu toţi cei pe care i-am supărat, astfel încât să ne arătăm marea noastră iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de ceilalţi oameni. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeaşi biserică, în acelaşi locaş de cult cu credincioşii. În acest sens, casele credincioşilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credinţa comună în Domnul nostru Iisus Hristos„, îndeamnă ÎPS Daniel.
Înaltul ierarh îşi exprimă încrederea că „la sfârşitul acestei pandemii, Dumnezeu îi va lumina pe toţi oamenii să înţeleagă mai bine că numai prin credinţă, speranţă şi iubire, exprimate în fapte bune pentru ceilalţi semeni, pot fi depăşite perioadele de încercare şi suferinţă şi pot fi simţite pacea şi bucuria Lui„.
Citeşte şi Se vor organiza slujbe la biserică după ridicarea stării de urgenţă? Răspunsul lui Ludovic Orban
Patriarhul Daniel consideră că, în această perioadă, este necesar „să reflectăm mai mult şi mai intens la importanţa vieţii şi a sănătăţii omului pe pământ”, care sunt „daruri ale lui Dumnezeu”.
„Pandemia cauzată de coronavirus este o surprinzătoare provocare în domeniul sanitar, social, politic şi economic, pe plan naţional şi internaţional. Din cauza pandemiei, autorităţile de stat au impus măsuri dure de distanţare socială, de izolare şi de carantină, ceea ce schimbă mult viaţa şi activitatea oamenilor. Această pandemie a produs şi încă produce multă panică, teamă de îmbolnăvire şi teamă de moarte. De aceea, starea de pandemie ne cheamă să reflectăm mai mult şi mai intens la importanţa vieţii şi a sănătăţii omului pe pământ. În acest sens, Sfintele Scripturi ne spun că viaţa şi sănătatea oamenilor sunt daruri ale lui Dumnezeu – Creatorul, însă aceste daruri trebuie păstrate şi cultivate cu responsabilitate„, spune patriarhul.