UPDATE: IPS Pimen este internat de mai mult de două săptămâni la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, al cărui manager este Adrian Streinu Cercel. El este tratat în acest moment în secția de Terapie Intensivă a spitalului.
Adrian Streinu Cercel a răbufnit marți, în momentul în care HotNews.ro a solicitat Grupului de Comunicare Strategică să confirme sau să infirme informația obținută pe surse medicale, potrivit căreia IPS Pimen se numără printre primii români bolnavi de coronavirus tratați cu plasmă cu anticorpi de la pacienți deja vindecați: „Nu veți primi acest raspuns pentru că nu este pentru media. Decizia terapeutică aparține medicului curant și nu media. Încetați să mai chestionați deciziile terapeutice. Lăsați doctorii să-și facă treaba! Stop Stop Stop mesajelor cu iz medical! Jenant! Vă rog să respectăm drepturile pacientului, oricine ar fi acesta, conform GDPR. Toti pacienții eligibili vor primi ajutorul nostru necondiționat. Voi opri aici această conversație, vă mulțumesc pentru întelegere, o seara bună.”
Înalt Prea Sfințitul Pimen, bolnav de COVID-19, este în stare critică. Tratamentul cu plasmă convalescentă este practicat în multe state ale lumii și ale Europei, ca o posibilă variantă de recuperare a pacienților infectați cu coronavirus. Plasma este partea lichidă, incoloră a sângelui, și conține anticorpi. Aceasta se prelevează de la pacienții vindecați de coronavirus în Centrele de Transfuzii și este apoi administrată, în spitale, persoanelor bolnave, un procedeu clasic în medicină, un soi de precursor al vaccinului, în termeni populari.
În cazul ÎPS Pimen, încă se așteaptă efectul, după ce starea acestuia de sănătate a devenit gravă, conform informațiilor din Institutul Matei Balș. Dintre pacienții tratați cu plasmă, unul a ieșit de la ATI, în timp ce alți doi sunt tot la terapie intensivă, în stare stabilă.
Primele prelevări de plasmă din România s-au făcut la Centrul de Transfuzii București în urmă cu aproape două săptămâni. Persoana care face donează petrece mai mult de o oră, cât durează procedura, în Centrul de Tranfuzii, deoarece i se fac mai multe teste, pentru anticorpi, boli transmisibile și grupa de sânge. Plasma de la un singur donator ajunge pentru trei persoane.
Aparatul folosit la București a fost donat de omul de afaceri Florin Hozoc. Acesta a mai dat statului alte trei astfel de aparate, iar pe altele le-a împrumutat centrelor de transfuzii din țară pentru un an.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a fost mutat la Terapie Intensivă şi intubat, după complicaţii pulmonare. Înaltul prelat a fost transportat cu elicopterul, la Institutul Matei Balş, din Bucureşti, în urmă cu aproape două săptămâni.
Confirmarea infectării a venit după ce a ţinut slujba de Înviere. ÎPS Pimen a fost diagnosticat cu coronavirus, imediat după Paște. ÎPS Pimen a început să se simță rău încă de pe 16 aprilie, dar starea de sănătate i s-a înrăutățit luni, 20 aprilie, în a doua zi de Paști. A ajuns la spitalul din Suceava în stare de urgență, destul de afectat, spun medicii de acolo, slăbit, cu temperatură și o imagine a bolii medie spre severă.
Rezultatul testului a fost pozitiv și s-a decis transportarea pe cale aeriană cu un elicopter a ÎPS Pimen, împreună cu un alt pacient în vârstă de 40 de ani, în stare gravă și ventilație mecanică, la Institutul „Matei Balș” din Capitală.