IPS Teodosie a depus la Curtea de Apel Constanţa opinia unui expert european, care spune că nu sunt dovezi privind intenţia de fraudare

Avocaţii Arhiepiscopului Tomisului au depus, luni, la Curtea de Apel Constanţa, un document realizat de un avocat din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene, concluzia acestuia fiind că nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare, dar şi că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din dosar nu este în conformitate cu practica Uniunii Europene.
Filip Stan
24 apr. 2017, 10:46
IPS Teodosie a depus la Curtea de Apel Constanţa opinia unui expert european, care spune că nu sunt dovezi privind intenţia de fraudare

Un nou termen în dosarul în care Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene a avut loc luni la Curtea de Apel Constanţa.

Dosarul se află în stadiul de cameră preliminară, motiv pentru care şedinţa nu a fost publică.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că va fi depusă în instanţă de către cabinetul de avocatură Vasii, Florian şi Asociaţii opinia avocatului Bernard O’Connor din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură.

„Pe scurt, concluzia acestei opinii este că «utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE». Totodată, se va solicita instanţei amânarea cauzei pentru a se acorda posibilitatea procurorului şi celeilalte părţi să o cunoască şi să-şi exprime un punct de vedere. Ne exprimăm încrederea că procurorii vor înţelege că au greşit în acest dosar şi vor renunţa la acuzaţii”, se arată în informarea Arhiepiscopiei Tomisului.

La finalul şedinţei de judecată, Arhiepiscopul Tomisului a declarat jurnaliştilor că expertul european nu a găsit niciun temei pentru incriminarea sa.

„Am depus un document din partea expertului european care a întocmit legea APIA şi care este şi avocat european şi care nu a găsit niciun temei pentru incriminarea mea. De ce nu s-a depus până acum? Pentru că a avut nevoie de un studiu, a trebuit să studieze rechizitoriul, a răspuns rechizitoriului. S-a tradus oficial, vineri s-a terminat traducerea, când să se depună ?” La dosar nu prea sunt dovezi, aceasta constată expertul. Nu înţelege de unde au găsit procurorii dovezi care nu există. Legea aceasta nici nu incriminează penal, există proceduri administrative preliminare, chiar cei care au dat procese verbale şi rezoluţii de la APIA că lucrurile sunt în ordine, nu a înţeles avocatul european de ce s-au constituit parte că se contrazic ei înşişi”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit news.ro.

În concluziile documentului depus în instanţă, se precizează că nu sunt dovezi privind intenţia de fraudare şi nicio dovadă de înţelegere secretă între solicitant şi APIA.

„În concluzie, consider că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE. Nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare; nu există nicio dovadă de înţelegere secretă între solicitant şi APIA; nu există nicio dovadă palpabilă că terenul în cauză nu a fost de calitate agricolă bună (singura probă fiind zvonurile); procedurile administrative aplicabile în cazul posibilei aplicaţii incorecte pentru fondurile UE nu au fost epuziate; aceste căi de atac administrative au fost suficiente pentru a aborda posibile aplicaţii incorecte; se poate pune la îndoială că APIA, agenţia de plată, şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile în asigurarea faptului că finanţarea din partea Uniunii este distribuită în mod corespunzător”,se precizează în finalul documentului depus la instanţă.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 3 mai.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, se arată în comunicat.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

„Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În cauză a fost dispusă instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal „Sf. Apostol Andrei”.

Totodată, fapta de luare de mită pentru care a fost cercetat iniţial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasată.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Zodiile care își schimbă viața definitiv. Se întâmplă de duminică, 11 august 2024, de la ora 11:30
Capital.ro
Victorie pentru România! TAS a făcut dreptate. Am primit înapoi medalia la Jocurile Olimpice
Playtech.ro
AVEM decizia TAS pentru Sabrina Voinea și Ana Bărbosu! Total neaşteptat ce măsură s-a luat
DailyBusiness
Românii care vor avea pensii DUBLE. Anunț major
Adevarul
Detalii cutremurătoare în cazul copilului mort după două zile de spitalizare. „Părinții vor doar să nu se mai întâmple” VIDEO
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Cum să fierbi laptele fără să dea în foc. Scapi de acest calvar în câteva secunde
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
TAS a decis: vești CRUNTE pentru Sabrina Voinea. E sau nu corect verdictul lor final?! Tu ce părere ai?
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Te lasă fără bani. E complet interzis pentru cei cu telefon mobil. Nu suna, nu da mesaj
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Avioane NATO interceptate după apariția unui avion rusesc de recunoaștere în Marea Baltică
MediaFlux
AMENZI pentru PERSOANELE FIZICE! AU ÎNCEPUT CONTROALELE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!