Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, spune că acela care îl tăgăduieşte pe Dumnezeu „nu este un om sănătos la minte”.
„A-l tăgădui pe Dumnezeu înseamnă a-l exclude din viaţa ta şi chiar a spune că nu e Dumnezeu. Cum zise psalmistul: zise acel nebun, în inima sa, nu de Dumnezeu. Cel ce-l tăgăduieşte pe Dumnezeu a cărui operă o vedem zilnic, acela nu este un om sănătos la minte”, a afirmat ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea, întrebat ce înseamnă a-l tăgădui pe Dumnezeu.
De asemenea, Teodosie a fost întrebat în aceeaşi emisiune, despre cum se poate dovedi că Iisus Hristos este adevărul, în condiţiile în care şi hinduşii şi budiştii „pot avea vedenii”, aşa cum creştinii pot vedea „minuni”.
„La budişti şi la hinduşi nu a înviat din morţi Hristos. Învierea lui Hristos este un adevăr care mereu se înnoieşte. Lumina Lui coboară din senin şi toţi neortodocşii o aplaudă, că e lumina adevărată a ortodocşilor. Nu vedeniile sunt adevăruri, sau minuni, sunt şi vedenii care vin de la cel viclean, el se preface în înger de lumină, ca să înşele. Dar Hristos este adevărul, o dovedesc toate faptele, agheasma plină de har care nu se strică, lumina care nu se pierde niciodată, lumina harului şi atâtea fapte minunate”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie a fost întrebat, la emisiunea radio la care participă săptămânal, dacă este păcat să foloseşti cuvântul „zău” şi dacă această interjecţie vine de la cuvântul Dumnezeu.
„Da, chiar este păcat, pentru că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”, a susținut Teodosie, citat de News.ro.
Potrivit dicţionarelor, zău” este o interjecţie care întăreşte o afirmaţie sau o negaţie şi care are semnificaţia: „pe legea mea”, „jur că”, „într-adevăr” sau „fără îndoială”. Lingviştii spun că această interjecţie provine de la latinescul „deus”.