ÎPS Teodosie cere păstrarea orei de religie în şcoli, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că are în vedere reducerea sau eliminarea acesteia. Arhiepiscopul Tomisului a reacţionat în condiţiile în care Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a lansat în dezbatere proiectele planurilor-cadru pentru învăţământul liceal şi profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului şcolar 2021 – 2022.
Printre propunerile pentru filierele tehnologică şi profesională se numără reducerea sau chiar eliminarea orei de religie.
„Sunt convins că ora de religie va rămâne, chiar dacă vor fi anumite încercări de suprimare a ei, nu va putea să fie suprimată întrucât o majoritate zdrobitoare doreşte ora de religie”, a declarat ÎPS Teodosie la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, conform Adevărul.
Arhiepiscopul Tomisului e convins că „poporul nostru este cel mai religios din Europa, o spun statisticile”.
„Ora de religie este un drept câştigat al nostru, e un plus pentru educaţia copiilor şi tinerilor. Este o contribuţie excepţională la formarea copiilor şi a tinerilor noştri. Dacă cineva va vrea să o atace, vom porni cu toţii în apărarea acestui drept!
Chiar ne mobilizăm, facem şi referendum, dacă este nevoie. Oricum trebuie să facem şi pentru familie…Dacă este nevoie, vom face şi pentru ora de religie.”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.
La rândul său, Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) şi preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din cadrul CER, i-a cerut ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în numele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, păstrarea orelor de religie în întreg învăţământul preuniversitar din România.
„Dorim ca orele de religie să fie păstrate în trunchiul comun, pentru a se putea realiza în Planurile cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional, o bună corelare cu celelalte discipline şcolare. Altfel, elevii ar fi privaţi de un drept constituţional, acela de a participa la orele de religie (art. 18, § 1), fiecare în funcţie de confesiunea căreia îi aparţine. Păstrarea orei de religie ajută la crearea unei «culturi a convieţuirii», respectându-se identităţile şi formele de apartenenţă, printre care se numără şi apartenenţa eclezială”, scrie ÎPS Aurel Percă, conform sursei citate.