ÎPS Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel, după ce Cancelaria Sfântului Sinod a sesizat faptul că Arhiepiscopul Tomisului „dă dovadă de nerespectare a hotărârilor sinodale”. Concret, ÎPS Teodosie a fost aproape complet izolat și nu mai are voie să oficieze slujbe în alte eparhii decât cea pe care o păstorește și nici nu poate invita alți preoți care să vină să slujească la Constanța.
Cancelaria Sfântului Sinod arată că ierarhul Tomisului, în cadrul Sfintei Liturghii, în special în timpul pregătirii pentru primirea Sfintei Împărtăşanii sau după, recită pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.
„Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011”, arată Sinodul, potrivit site-ului Dobrogealive.
Ca urmare a acestor încălcări, patriarhul Daniel și Sfântul Sinod au decis ca Teodosie să nu mai fie invitat să oficieze Liturghia în alte eparhii. De asemenea, nici ierarhii BOR nu mai au voie să accepte invitația lui Teodosie de a sluji la Constanța.
Măsura va fi pusă în practică până la momentul în care arhiepiscopul Tomisului va înceta să recite din această slujbă.
Această decizie de a-l izola pe Teodosie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române vine după un lung șir de controverse și de contre între Arhiepiscopia Tomisului și Patriarhie, pe fondul cererilor lui Teodosie ca Arhiepiscopia să fie ridicată la rangul de Mitropolie. Acest lucru a fost refuzat în repetate rânduri de Patriarhie.
Arhiepiscopul Tomisului este nevoit să dea explicații și privind și alte decizii controversate.
Documentul integral poate fi citit pe publicația locală Dobrogea Online.
Moliftele Sfântului Vasile. De ce e interzis să le citești
Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.
În momentele de cumpănă ale vieții, oamenii se îndreaptă spre divinitate și rugăciune. Moliftele Sfântului Vasile reprezintă o serie de blesteme aprige, adresate diavolului. Din acest motiv, credincioșilor nu le este recomandat să le citească.
Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.
După anii ’90, în noaptea de Anul Nou sau a doua zi, pe 1 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Vasile, preoţii citesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Acestea cuprind o înșiruire de blesteme aprige asupra Diavolului.
Din anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca acestea să se citească doar în anumite condiţii. De altfel, clericii din Sfântul Sinod au precizat atunci că citirea acestor rugăciuni este făcută cu precădere în zona de sud a țării. Treptat, mulți preoți au renunțat la această practică, înțelegând însemnătatea ritualului aparte de rugăciune.
Potrivit Bisericii, citirea acestor rugăciuni extrem de puternice, reprezintă o adevărată luptă cu diavolul. Din acest motiv, preoții care le citesc trebuie să treacă printr-o pregătire temeinică, tocmai pentru ca aceste blesteme să nu se întoarcă împotriva lor. Mai mult, citirea lor se poate face doar cu aprobarea din partea duhovnicului. În niciun caz, nu se permite citirea lor de către credincioşi acasă.