ÎPS Teodosie, consemnat la domiciliu de Patriarhul Daniel. Arhiepiscopul Tomisului nu mai are voie să ţină slujbe în afara parohiei

Cancelaria Sfântului Sinod afirmă că ÎPS Teodosie dă dovadă de „nerespectare a hotărârilor sinodale”, deoarece recită la fiecare slujbă pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.
Filip Stan
31 oct. 2024, 19:02
ÎPS Teodosie, consemnat la domiciliu de Patriarhul Daniel. Arhiepiscopul Tomisului nu mai are voie să ţină slujbe în afara parohiei

ÎPS Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel, după ce Cancelaria Sfântului Sinod a sesizat faptul că Arhiepiscopul Tomisului „dă dovadă de nerespectare a hotărârilor sinodale”. Concret, ÎPS Teodosie a fost aproape complet izolat și nu mai are voie să oficieze slujbe în alte eparhii decât cea pe care o păstorește și nici nu poate invita alți preoți care să vină să slujească la Constanța.

Cancelaria Sfântului Sinod arată că ierarhul Tomisului, în cadrul Sfintei Liturghii, în special în timpul pregătirii pentru primirea Sfintei Împărtăşanii sau după, recită pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.

ÎPS Teodosie: Creştinii să se poarte cu bună-cuviinţă şi să nu îi judece şi bârfească pe preoţi şi ierarhi

„Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011”, arată Sinodul, potrivit site-ului Dobrogealive.

Ca urmare a acestor încălcări, patriarhul Daniel și Sfântul Sinod au decis ca Teodosie să nu mai fie invitat să oficieze Liturghia în alte eparhii. De asemenea, nici ierarhii BOR nu mai au voie să accepte invitația lui Teodosie de a sluji la Constanța.

Măsura va fi pusă în practică până la momentul în care arhiepiscopul Tomisului va înceta să recite din această slujbă.

Această decizie de a-l izola pe Teodosie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române vine după un lung șir de controverse și de contre între Arhiepiscopia Tomisului și Patriarhie, pe fondul cererilor lui Teodosie ca Arhiepiscopia să fie ridicată la rangul de Mitropolie. Acest lucru a fost refuzat în repetate rânduri de Patriarhie.

Citește și: Teodosie șochează din nou! Recomandă credincioșilor să nu întrerupă postul din cauza problemelor de sănătate: ”Nu vă luați după medic”

Arhiepiscopul Tomisului este nevoit să dea explicații și privind și alte decizii controversate.

  • ÎPS Teodosie l-a hirotonit necanonic pe Ioan Valentin Damaschin, fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor
  • Existența pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor a unor clerici hirotoniți de IPS Teodosie care slujesc nestatutar, necanonic
  • Acordarea binecuvântării profesorului Petcu Vasile Cristian pentru a candida la un post de conferențiar universitar la disciplina Drept bisericesc în cadrul Facultății de Teologie din Constanța, cu încălcarea hotărârii Sfântului Sinod din anul 2014 (conferențiarii trebuie să fie clerici, nu mireni)
  • Pretenția nestatutară că mănăstirea Văcăreștii Noi (construită de controversatul medic și preot Ștefan Mindea în apropiere de localitatea Lumina, județul Constanța) ar fi succesoarea de drept a Mănăstirii Văcărești din București, demolată de comuniști în 1986
  • Invitarea, în septembrie 2024, a cinci ierarhi străini în Arhiepiscopia Tomisului fără a solicita binecuvântarea Patriarhului României
  • Răspunsurile oferite ascultătorilor în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Dobrogea, răspunsuri pe teme personale care „creează reacții”

Documentul integral poate fi citit pe publicația locală Dobrogea Online.

Moliftele Sfântului Vasile. De ce e interzis să le citești

Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.

În momentele de cumpănă ale vieții, oamenii se îndreaptă spre divinitate și rugăciune. Moliftele Sfântului Vasile reprezintă o serie de blesteme aprige, adresate diavolului. Din acest motiv, credincioșilor nu le este recomandat să le citească.

Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.

După anii ’90, în noaptea de Anul Nou sau a doua zi, pe 1 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Vasile, preoţii citesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Acestea cuprind o înșiruire de blesteme aprige asupra Diavolului.

Din anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca acestea să se citească doar în anumite condiţii.  De altfel, clericii din Sfântul Sinod au precizat atunci că citirea acestor rugăciuni este făcută cu precădere în zona de sud a țării. Treptat, mulți preoți au renunțat la această practică, înțelegând însemnătatea ritualului aparte de rugăciune.

Potrivit Bisericii, citirea acestor rugăciuni extrem de puternice, reprezintă o adevărată luptă cu diavolul. Din acest motiv, preoții care le citesc trebuie să treacă printr-o pregătire temeinică, tocmai pentru ca aceste blesteme să nu se întoarcă împotriva lor. Mai mult, citirea lor se poate face doar cu aprobarea din partea duhovnicului. În niciun caz, nu se permite citirea lor de către credincioşi acasă.

 

DailyBusiness
Se dau 5.000 de lei GRATIS! Cum poți primi banii
Spynews
Filmări, în secret, la Antena Stars, pentru emisiunea Marei Bănică! Informaţii de culise scăpate de la producători
Bzi.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!”
Fanatik.ro
Șofer din România, considerat erou în Spania. Cum a scos cu TIR-ul său o mașină aflată în mijlocul puhoaielor
Capital.ro
Veste tristă despre Angela Similea. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Imagini ireale: Cum arată casa Danei Rogoz din Viscri! Pozele au apărut pe net: „E minunată”
DailyBusiness
Vin sume de bani COLOSALE pentru un domeniu important din România! Anunț major de la Guvern
Adevarul
O „femeie de serviciu” din Harkov s-a dovedit a fi agent al Rusiei. Ce-au găsit autoritățile ucrainiene în telefonul ei
wowbiz.ro
Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare
Spynews
Iulia Albu nu exclude să se căsătorească din nou! Ce planuri are vedeta, alături de iubitul ei, Mike: ”Și pe el o să-l cheme tot Albu”
Spynews
Cum arată CRBL după operația de blefaroplastie. De ce a apelat cântărețul la intervenția estetică
Evz.ro
Cât timp prăjim cartofii ca să nu devină toxici. Sfatul medicilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Un Român a murit sufocat într-un compactor de gunoi, în Germania! Cum s-a întâmplat această tragedie
Cancan.ro
Unde vor locui Iancu Sterp și Denisa Coțolan după ce au făcut nuntă. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia a ajuns la un acord! Vladimir Putin semnează tratatul în interesul păcii
StirileBZI
Ajutor pentru încălzirea locuinței: Cine va beneficia de bani de la 1 noiembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus fiicei lor la telefon
substantial.ro
Cântăreți români susțin un candidat pro-rus la alegerile din Moldova
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale