Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost chemat, joi, la DNA Constanţa, în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă. „Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”, a spus IPS Teodosie, susținând că dosarul „nu are conținut”. La rândul său, avocatul arhiepiscopului Tomisului a acuzat că se încearcă „discreditarea” acestuia.
„Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”, a spus IPS Tomis, la sosirea la audieri. Întrebat de jurnaliști ce crede că se va întâmpla cu dosarul în care este vizat, IPS Teodosie a spus că nu știe pentru că nu este „ghicitor”.
Arhiepiscopul Tomisului a ieşit de la DNA Constanţa după aproximativ o oră. „Nu m-au întrebat nimic şi nu am ce să spun”, le-a declarat el jurnaliştilor.
Întrebat dacă are calitatea de inculpat în acest dosar, IPS Teodosie a răspuns: „Dumneavoastră ştiţi, că aţi fost anunţaţi. Eu nu ştiu. Ştiţi mai multe ca mine (…) Nu are conţinut (dosarul – n.r.)”.
UPDATE Adrian Cuculis, avocatul IPS Teodosie, spune că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea acestuia. Avocatul Adrian Cuculis a fost întrebat de jurnalişti ce s-a întâmplat la întâlnirea de la sediul DNA Constanţa.
“Mare lucru nu s-a întâmplat. Sigur că această nouă calitate pe care a dobândit-o, de inculpat, din punctul nostru de vedere rămâne o calitate care este exagerată pentru că singurul lucru care reiese din stenograme să le numim aşa sau din înregistrările pe care le-a făcut acel preot fals Leaşcu, martor în cauză, dar în acelaşi timp el ar trebui să fie urmărit penal pentru că s-a început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă, doar că se pare că la ÎPS Teodosie au avansat lucrurile foarte rapid, pe când la Leaşcu nu au avansat deloc, este martor, dar în acelaşi timp se fac verificări şi pe trafic de influenţă”, a afirmat apărătorul lui ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul Teodosie a fost înregistrat de un om de afaceri, fost preot, care îi promitea o finanţare de la Secretariatul de stat pentru Culte în schimbul unui comision de 20% din suma de 800 de mii de lei.
Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare Înalt Preasfințitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.
Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea articolului.
„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, transmit procurorii DNA Constanța.
În acest dosar este cercetat și Ilie Petre, consilierul pe probleme economice al Arhiepiscopiei, învinuit de complicitate la cumpărare de influență.
Avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea lui ÎPS Teodosie.
“Este o audiere care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instagare în vreo formă. Mai mult decât atât probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce fost înregistrată, dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normal într-o procedură penală”, a declarat Adrian Cuculis, la sosirea la sediul DNA Constanţa.