ÎPS Teodosie a făcut vineri primele declaraţii în contextul este acuzat de Patriarhie că vrea transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”.
„Dumnezeu este adevărul suprem. Am dorit să ne descoperim istoria de la Dobrogea, oameni pasionaţi au căutat în arhivele din lume şi au descoperit vestigiile risipite ale patrimoniului Sciţiei Minor”, a spus arhiepiscopul Tomisului, conform Adevărul.
În privinţa răspunsului primit de la Sfântul Sinod, ÎPS Teodosie dă de înţeles că ierharhii BOR „încă nu cunosc istoria”. Cât despre acţiunile sale care au fost criticate în timpul pandemiei, arhiepiscopul Tomisului susţine că le-a făcut „în sensul de a nu rămâne creştinii singuri”.
„Nu mă dezic de ce am făcut, totul am făcut la cererea lor. Stau mărturie mesajele pe care le am din diaspora. Am vrut să fiu în rugăciune şi voi fi aşa şi după pandemie. O să slujesc în fiecare zi liturghia, ce e rău în asta?”, a precizat înaltul ierarh, pentru sursa citată.
„Numai de sancţiunea lui Dumnezeu mă tem. Nu-mi doresc să ajung patriarh”, a conchis ÎPS Teodosie.
În răspunsul trimis lui ÎPS Teodosie, Patriarhia Română a precizat că există nereguli în activitatea Arhiepiscopiei Tomisului deoarece „înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică şi educaţională”:
„În mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Române“, arată BOR.
În Arhiepiscopia Tomisului, normele Sfântului Sinod sunt încălcate prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceştia să fi prezentat „documentele de ieşire canonică din eparhia de care aparţin“; admiterea la doctorat a unor candidaţi cu note sub 8,50 încălcând hotărârile Sfântului Sinod; primirea preoţilor şi monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective. Patriarhia îi aminteşte lui Teodosie şi de iniţiativele sale din perioada pandemiei, însoţite de „o atitudine provocatoare care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire“.