Dacă proiectul aflat în camera Deputaţilor va ajunge lege în Monitorul Oficial, credincioşii vor fi obligaţi să prezinte certificatul verde la intrarea în lăcaşurile de cult. Patriarhia susține, însă, că certificatul verde nu se aplică și în cazul activităților religioase, dar va face demersurile necesare astfel încât certificatul să nu se aplice și în cazul lor.
ÎPS Teodosie a invocat, în emisiunea Punctul culminant, autonomia Bisericii. Înaltul prelat are convingerea că, în virtutea acestei autonomii, certificatul nu va deveni obligatoriu pentru cei care participă la ceremoniile religioase.
„Este o exagerare. Noi avem o anumită autonomie, în Biserică, mai ales în Sfântul Altar. În Altar nu prea sunt microbi, iar în Sfântul Potir nu sunt deloc, asta au constatat chiar specialiştii de la NASA. Cred că se intră cum nu s-a intrat niciodată în autonomia Bisericii. Patriarhia a dat un răspuns că nu crede că se va ajunge aici. Judecând obiectiv, în toate acestea sunt nişte exagerări.
Citeste si Sfântul Sinod al BOR nu este de acord cu certificatul verde în Biserică
Certificatul verde nu garantează că nu ne îmbolnăvim. Este atâta lipsă de organizare. În loc să se implice medicii, se implică politicul şi administrativul în actul medical. Avem şi noi medicul nostru, cel mai bun neurochirug, care e preot, se consultă cu specialişti din străinătate. În loc să fie grijă faţă de oameni să nu se facă vaccinul fără să fie testaţi oamenii, se iau aşa fără discernământ.
Eu vorbesc cu mulţi oameni care mi se plâng ce au păţit, le iau de la sursă. Nu mi-e teamă de riscul de a fi infectat, dacă mă împărtăşesc în fiecare zi nu mă pot infecta. Dar nu poţi să te împărtăşeşti nepregătit.
Eu cred în medicină, dar nu făcută cu multă superficialitate şi cu această normă. Modul în care este impus vaccinul este tendenţios. Avem o normă de vaccinare. Asta nu ne arată o logică medicală„, a declarat ÎPS Teodosie.