ÎPS Teodosie recomandă chiar adăugarea de zăpadă sau gheaţă în apa din cristelniţă.
„Copiii botezaţi în apă caldă vor răci uşor. Cei botezaţi în apă rece nu răcesc, iar cei la care li se pune şi zăpadă şi gheaţă în apă, cum m-am botezat eu, nu că nu răceşte acel copil, dar nu se înveleşte niciodată indiferent dacă e cald sau frig. De aceea cu cât e mai rece apa, cu atât e mai sănătoasă pentru cel ce este botezat„, spune ÎPS Teodosie.
@arhiepiscopiatomisului #ipsteodosie #arhiepiscopiatomisului #invataturiortodoxe #invataturicrestine #invataturi #credinta #credintaindumnezeu #vorbeintelepte #rugaciune #dumnezeu #hristos #intelepciune #🙏🏻 ♬ Music In Your Heart (Instrumental) – BLVKSHP
La începutul anului 2021, în urma unui incident în care un bebeluş a murit la scurt timp după ce a fost scufundat în cristelniţă, Sfântul Sinod a decis ca ritualul botezului să rămâne neschimbat, iar slujbele să se desfăşoare în continuare prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă.
Mai marii BOR au transmis că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, şi că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, este dator să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară.
Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniţă, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns că reuşeşte să îl convingă pe părinte să îi permită să boteze copilul în mod tradiţional.
“Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani şi o ţinem mai departe că aceasta este cea mântuitoare. (…) Nu am făcut până acum nicio excepţie. Dacă nu se impune excepţia.
Doar dacă merg în spital, acolo fac excepţie, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu aghiasmă, dacă este la incubator, aceea este excepţia”, spunea, la acea vreme, ÎPS Teodosie, potrivit Hotnews.