Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Yair Lapid, a făcut apel luni la cetăţenii israelieni care se află în Turcia să părăsească această ţară „cât mai repede posibil” de teama unor atacuri din Iran, potrivit AFP.
„După o serie de tentative de atentate teroriste iraniene în ultimele săptămâni împotriva unor israelieni aflaţi în vacanţă la Istanbul, facem apel la israelieni să nu ia avionul spre Istanbul (…). Dacă sunteţi deja la Istanbul, întoarceţi-vă în Israel cât mai repede posibil”, a precizat Lapid într-un comunicat.
În ultimele săptămâni, presa israeliană a relatat despre încercări de atentate împotriva unor israelieni în Turcia, citând surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Iohannis participă marţi la o întâlnire în format restrâns pentru pregătirea summitului NATO
Aceste atentate ar fi fost dejucate datorită unei colaborări între servicii de securitate israeliene şi turce, în contextul în care cele două ţări şi-au strâns relaţiile în ultimele luni.
Vorbind despre „un pericol real şi imediat de asasinat şi de răpire”, Lapid a spus că „viaţa mai multor israelieni a fost salvată”.
„Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru eforturile depuse pentru a proteja viaţa cetăţenilor israelieni”, a afirmat el.
Apoi a transmis un mesaj Iranului: „Oricine le face rău israelienilor va plăti preţul, îl vom vâna indiferent unde s-ar afla”.
Israelul, care consideră Iranul ca principalul său inamic, se opune unei relansări a acordului internaţional din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit a împiedica Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi asfixiază economia. SUA au ieşit din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.
Pericolul de război nuclear este tot mai mare. China îşi extinde arsenalul, iar India şi Israel şi-l modernizează
Considerat de experţi ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, Israelul se teme, printre altele, că acest acord ar permite Iranului să îşi crească încasările, fapt care ar duce, potrivit unor oficiali israelieni, la sporirea ajutorului său pentru aliaţi regionali precum Hezbollahul libanez sau Hamasul palestinian, inamici ai statului evreu.
Iranul şi Israelul au început astfel un „război din umbră” prin atacuri cibernetice, atacuri pe mare şi acuzaţii de asasinate.