Iranul a bombardat ţinte din Irak. Gardienii Revoluţiei au folosit rachete şi drone de asalt

Partidul Democrat al Kurdistanului din Iran (PDKI) şi gruparea naţionalistă kurdă iraniană Komala au confirmat bombardamente care au vizat instalaţiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.
Filip Stan
21 nov. 2022, 06:36
Iranul a bombardat ţinte din Irak. Gardienii Revoluţiei au folosit rachete şi drone de asalt

Iranul a bombardat din nou în cursul nopţii de duminică spre luni grupări kurde iraniene de opoziţie cu sediul în Kurdistanul din Irak, la o săptămână după lovituri similare, au anunţat aceste grupări şi responsabili locali, notează AFP.

„Gardienii Revoluţiei (armata ideologică a Iranului) au bombardat din nou partide kurde iraniene”, au indicat serviciile antiteroriste din Irak, fără a evoca bilanţul acestor lovituri care au avut loc în jurul miezului nopţii.

Partidul Democrat al Kurdistanului din Iran (PDKI) şi gruparea naţionalistă kurdă iraniană Komala au confirmat bombardamente care au vizat instalaţiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.

Presa internațională susține că Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a fabrica drone. Producția ar urma să înceapă peste trei luni

Luni, la primele ore, agenţia de presă irakiană INA a raportat raiduri iraniene, evocând „tiruri de rachete şi lovituri cu drone” împotriva a „trei partide de opoziţie iraniene din Kurdistanul” irakian.

Pe 14 noiembrie, atacuri cu rachete şi drone efectuate de Teheran împotriva unor grupări kurde iraniene de opoziţie au făcut un mort şi opt răniţi în Kurdistanul irakian. Lovituri similare au avut loc pe 28 septembrie.

PDKI a confirmat luni pe Twitter că a fost vizat la Koya şi Jejnikan, lângă Erbil, capitala regională a Kurdistanului, de „tiruri de rachete şi drone kamikaze”.

„Aceste atacuri la întâmplare au avut loc într-un moment în care regimul terorist iranian este incapabil să oprească protestele în curs din Kurdistanul” iranian, a criticat PDKI, cel mai vechi partid kurd din Iran, fondat în 1945.

Puterea iraniană acuză aceste grupări de opoziţie, aflate de mult în vizorul său, că aţâţă tulburările din Iran, care se confruntă cu proteste de amploare după moartea în arest, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a condamnat într-un comunicat „loviturile transfrontaliere iraniene” efectuate de „rachete şi drone” în apropiere de Erbil.

„Astfel de atacuri la întâmplare şi ilegale pun în pericol civilii, încalcă suveranitatea irakiană şi subminează securitatea şi stabilitatea (…) Irakului şi Orientului Mijlociu”, a adăugat Centcom în comunicat.

Teheranul şi-a intensificat atacurile asupra acestor grupări ale opoziţiei kurde iraniene de când au început manifestaţiile.

În trecut, mai mulţi înalţi responsabili iranieni au interpelat autorităţile de la Bagdad şi pe cele de la Erbil în acest dosar, cerându-le să neutralizeze această opoziţie.

Instalate în Irak din anii 1980, aceste facţiuni kurde iraniene sunt considerate drept „teroriste” de către Teheran, care le acuză de atacuri asupra teritoriului său.

Turcia: Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte

Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte, a anunţat Ministerul turc al Apărării, ca reacţie pentru un atac cu bombă la Istanbul, care a ucis şase oameni şi a rănit numeroase persoane, acum o săptămână, transmite Reuters.

Atacurile au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, şi ale miliţiei YPG kurde siriene, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Ankara a dat vina pe militanţii kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul, din 13 noiembrie, care a ucis şase persoane şi a rănit peste 80.

Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea atentatului de pe strada pietonală aglomerată şi PKK şi Forţele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, au negat implicarea.

Atacurile Turciei au fost efectuate în Qandil, Asos şi Hakurk din Irak, şi Kobani, Tal Rifat, Cizire şi Derik din Siria, a spus ministerul.

Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei. Cel puțin 31 persoane a murit în urma bombardamentelor: „A sosit ceasul pentru a da socoteală!”
Cele 89 de ţinte distruse includ adăposturi, tuneluri şi depozite de muniţii, a spus acesta, adăugând că ”aşa-zişii directori ai organizaţiei teroriste se numără printre cei neutralizaţi”.

Un purtător de cuvânt al SDF a spus că atacurile turceşti au distrus infrastructura, inclusiv silozurile de cereale, o centrală electrică şi un spital.

Unsprezece civili, inclusiv un jurnalist, au murit, a declarat Farhad Shami, şeful centrului media SDF, pe Twitter.

SDF a declarat într-un comunicat că vor riposta la aceste atacuri.

”Aceste atacuri ale forţelor ocupante turce nu vor rămâne fără un răspuns”, se arată în comunicat.

Separat, o sursă militară siriană a declarat presei de stat SANA că un număr de militari au fost ucişi în ”agresiunea turcească asupra pământului sirian”, duminică dimineaţa, în mediul rural din apropierea nordului Alep şi Hasaka.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat într-un comunicat că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita pagubele aduse oamenilor nevinovaţi şi împrejurimilor, adăugând că ”au fost vizate doar şi numai terorişti şi structuri aparţinând teroriştilor”.

”Gheara forţelor noastre armate turceşti a fost din nou peste terorişti”, a adăugat el, denumind operaţiunea ”Claw Sword”.

Un oficial turc a declarat marţi că Ankara intenţionează să urmărească ţinte în nordul Siriei, după ce va finaliza o operaţiune transfrontalieră împotriva militanţilor PKK din Irak.

”Este timpul să cerem socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, pe Twitter.

Turcia a efectuat până acum trei incursiuni în nordul Siriei împotriva miliţiei YPG.

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea conduce o altă operaţiune împotriva YPG.

Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, ucigând un număr de oficiali cheie ai SDF.

Ankara efectuează în mod regulat lovituri aeriene în nordul Irakului şi a trimis comandouri pentru a-şi sprijini ofensivele, ca parte a unei campanii de lungă durată împotriva PKK din Irak.

PKK a condus o insurgenţă împotriva statului turc din 1984. Este considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Washingtonul s-a aliat cu YPG în lupta cu Statul Islamic din Siria, provocând o ruptură cu aliatul NATO, Turcia.

 

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc pe care e bine s-o eviți. Mirosul e greu de suportat, îți strici vacanța dacă mergi aici
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Două zile libere în plus pentru români! Care sunt condițiile pentru a le primi
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Oamenii, înlocuiți de inteligența artificială. O firmă din Canada este condusă de un manager AI
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul
substantial.ro
MONITORIZAREA TENSIUNII ARTERIALE: METODE EFICIENTE ȘI RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!