Iranul a bombardat din nou în cursul nopţii de duminică spre luni grupări kurde iraniene de opoziţie cu sediul în Kurdistanul din Irak, la o săptămână după lovituri similare, au anunţat aceste grupări şi responsabili locali, notează AFP.
„Gardienii Revoluţiei (armata ideologică a Iranului) au bombardat din nou partide kurde iraniene”, au indicat serviciile antiteroriste din Irak, fără a evoca bilanţul acestor lovituri care au avut loc în jurul miezului nopţii.
Partidul Democrat al Kurdistanului din Iran (PDKI) şi gruparea naţionalistă kurdă iraniană Komala au confirmat bombardamente care au vizat instalaţiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.
Luni, la primele ore, agenţia de presă irakiană INA a raportat raiduri iraniene, evocând „tiruri de rachete şi lovituri cu drone” împotriva a „trei partide de opoziţie iraniene din Kurdistanul” irakian.
Pe 14 noiembrie, atacuri cu rachete şi drone efectuate de Teheran împotriva unor grupări kurde iraniene de opoziţie au făcut un mort şi opt răniţi în Kurdistanul irakian. Lovituri similare au avut loc pe 28 septembrie.
PDKI a confirmat luni pe Twitter că a fost vizat la Koya şi Jejnikan, lângă Erbil, capitala regională a Kurdistanului, de „tiruri de rachete şi drone kamikaze”.
„Aceste atacuri la întâmplare au avut loc într-un moment în care regimul terorist iranian este incapabil să oprească protestele în curs din Kurdistanul” iranian, a criticat PDKI, cel mai vechi partid kurd din Iran, fondat în 1945.
Puterea iraniană acuză aceste grupări de opoziţie, aflate de mult în vizorul său, că aţâţă tulburările din Iran, care se confruntă cu proteste de amploare după moartea în arest, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.
Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a condamnat într-un comunicat „loviturile transfrontaliere iraniene” efectuate de „rachete şi drone” în apropiere de Erbil.
„Astfel de atacuri la întâmplare şi ilegale pun în pericol civilii, încalcă suveranitatea irakiană şi subminează securitatea şi stabilitatea (…) Irakului şi Orientului Mijlociu”, a adăugat Centcom în comunicat.
Teheranul şi-a intensificat atacurile asupra acestor grupări ale opoziţiei kurde iraniene de când au început manifestaţiile.
În trecut, mai mulţi înalţi responsabili iranieni au interpelat autorităţile de la Bagdad şi pe cele de la Erbil în acest dosar, cerându-le să neutralizeze această opoziţie.
Instalate în Irak din anii 1980, aceste facţiuni kurde iraniene sunt considerate drept „teroriste” de către Teheran, care le acuză de atacuri asupra teritoriului său.
Turcia: Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte
Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte, a anunţat Ministerul turc al Apărării, ca reacţie pentru un atac cu bombă la Istanbul, care a ucis şase oameni şi a rănit numeroase persoane, acum o săptămână, transmite Reuters.
Atacurile au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, şi ale miliţiei YPG kurde siriene, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK, a adăugat ministerul într-un comunicat.
Ankara a dat vina pe militanţii kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul, din 13 noiembrie, care a ucis şase persoane şi a rănit peste 80.
Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea atentatului de pe strada pietonală aglomerată şi PKK şi Forţele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, au negat implicarea.
Atacurile Turciei au fost efectuate în Qandil, Asos şi Hakurk din Irak, şi Kobani, Tal Rifat, Cizire şi Derik din Siria, a spus ministerul.
Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei. Cel puțin 31 persoane a murit în urma bombardamentelor: „A sosit ceasul pentru a da socoteală!”
Cele 89 de ţinte distruse includ adăposturi, tuneluri şi depozite de muniţii, a spus acesta, adăugând că ”aşa-zişii directori ai organizaţiei teroriste se numără printre cei neutralizaţi”.
Un purtător de cuvânt al SDF a spus că atacurile turceşti au distrus infrastructura, inclusiv silozurile de cereale, o centrală electrică şi un spital.
Unsprezece civili, inclusiv un jurnalist, au murit, a declarat Farhad Shami, şeful centrului media SDF, pe Twitter.
SDF a declarat într-un comunicat că vor riposta la aceste atacuri.
”Aceste atacuri ale forţelor ocupante turce nu vor rămâne fără un răspuns”, se arată în comunicat.
Separat, o sursă militară siriană a declarat presei de stat SANA că un număr de militari au fost ucişi în ”agresiunea turcească asupra pământului sirian”, duminică dimineaţa, în mediul rural din apropierea nordului Alep şi Hasaka.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat într-un comunicat că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita pagubele aduse oamenilor nevinovaţi şi împrejurimilor, adăugând că ”au fost vizate doar şi numai terorişti şi structuri aparţinând teroriştilor”.
”Gheara forţelor noastre armate turceşti a fost din nou peste terorişti”, a adăugat el, denumind operaţiunea ”Claw Sword”.
Un oficial turc a declarat marţi că Ankara intenţionează să urmărească ţinte în nordul Siriei, după ce va finaliza o operaţiune transfrontalieră împotriva militanţilor PKK din Irak.
”Este timpul să cerem socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, pe Twitter.
Turcia a efectuat până acum trei incursiuni în nordul Siriei împotriva miliţiei YPG.
Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea conduce o altă operaţiune împotriva YPG.
Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, ucigând un număr de oficiali cheie ai SDF.
Ankara efectuează în mod regulat lovituri aeriene în nordul Irakului şi a trimis comandouri pentru a-şi sprijini ofensivele, ca parte a unei campanii de lungă durată împotriva PKK din Irak.
PKK a condus o insurgenţă împotriva statului turc din 1984. Este considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Washingtonul s-a aliat cu YPG în lupta cu Statul Islamic din Siria, provocând o ruptură cu aliatul NATO, Turcia.