Iranul a lansat propriul Tinder. Aplicația, denumită Hamdam – care înseamnă “companion” în limba farsi – permite utilizatorilor să-și “caute soțul sau soția”, a transmis, luni, televiziunea de stat.
Este singura platformă reglementată de stat de acest fel din republica islamică, potrivit șefului poliției din spațiul cibernetic, colonelul Ali Mohammad Rajabi. Deși aplicațiile de întâlniri sunt populare în Iran, Rajabi a spus că toate celelalte platforme, pe lângă Hamdam, sunt ilegale.
Dezvoltat de Institutul Cultural Tebyan, parte a Organizației pentru Propagandă Islamică a Iranului, pagina de internet Hamdam folosește “inteligența artificială” pentru a găsi perechi “doar pentru burlaci care caută căsătorii permanente și un singur soț”.
Citeşte şi: Atac cu drone asupra unei instalaţii nucleare iraniene
Șeful Tebyan, Komeil Khojasteh, a declarat că valorile familiei sunt amenințate de forțe externe. “Familia este ținta diavolului, iar [inamicii Iranului] caută să-și impună propriile idei” asupra ei, a spus acesta, adăugând că aplicația ajută la crearea familiilor “sănătoase”.
Potrivit site-ului Hamdam, utilizatorii trebuie să-și verifice identitatea și să parcurgă “un test psihologic” înainte de folosire.
Când o potrivire este făcută, aplicația “introduce familiile împreună cu prezența consultanțiilor de serviciu”, care vor “acompania” cuplul timp de patru ani după căsătorie. Înregistrarea în aplicație este gratuită, deoarece Hamdam are “un model independent de venituri”, arată pagina de internet, fără a da explicații suplimentare, potrivit Digi 24.
Autoritățile din Iran, inclusiv liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, au avertizat de câteva ori în privința vârstei mai înaintate la care se căsătoresc cetățenii țării și a scăderii ratei natalității. În martie, parlamentul iranian, care este dominat de conservatori, a adoptat o lege intitulată “creșterea populației și sprijinirea familiilor”.
Mandatează guvernul să ofere stimulente financiare semnificative pentru căsătorie și să încurajeze oamenii să aibă mai mult de doi copii, în vreme ce limitează accesul la avort.
Legea așteaptă aprobarea Consiliul de Gardă, care are responsabilitatea verificării că legile sunt compatibile cu legea islamică și constituție.