Dincolo de dorința afișată de Teheran de a discuta cu ONU pe marginea problemelor sale în domeniul drepturilor omului, Iranul nu a întreprins măsuri concrete, a declarat, pentru presă, raportorul ONU pentru drepturile omului în Iran, Ahmed Shaheed.
Shaheed urmează să prezinte săptămâna aceasta raportul său anual asupra Iranului, despre care el afirmă că va fi ‘un pic mai optimist’ decât cel de anul trecut. ‘Aceasta (are loc) în primul rând pentru că am constatat din partea Iranului o mai mare voință de a se angaja într-o dezbatere cu mine și ONU’, a explicat raportorul. Astfel, Iranul a oferit pentru prima dată un lung răspuns la raport.
Raportorul ONU s-a putut întâlni cu responsabili ai sistemului judiciar și ai forțelor de ordine din Iran, pentru a discuta despre lupta împotriva drogurilor, care explică aplicarea explozivă a pedepsei cu moartea în Iran, potrivit Agerpres.
Mai mult de 800 de persoane au fost deja executate în acest an și Iranul ar putea ajunge la 1.000 de execuții până la sfârșitul lui 2015, cel mai mare număr de ani de zile.
Citeşte şi SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania cer ONU să reacţioneze la testul de rachetă al Iranului
Iranul nu a arătat niciun semn de schimbare în această privință, a indicat totodată raportorul, care nu este autorizat să efectueze vizite în această țară.
În raportul său, Shaheed critică de asemenea întemnițarea jurnaliștilor sau regresele în ceea ce privește drepturile femeilor.
Raportul va fi publicat în contextul în care Iranul și marile puteri au încheiat la mijlocul lui iulie un acord menit să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare, în schimbul ridicării sancțiunilor economice la adresa sa.
‘Acordul nuclear semnat vara aceasta oferă oportunități în ceea ce privește drepturile omului’, afirmă raportorul, punând accentul în special pe o ameliorare a situației economice, odată ce sancțiunile vor fi ridicate. ‘Însă va trebui să se exercite în continuare presiuni pentru ca această țară să facă mai mult’, a subliniat Shaheed.