Iranul relansează activitatea de îmbogăţire a uraniului

Iranul şi-a redus marţi angajamentele internaţionale în domeniul nuclear, anunţând reluarea, într-o uzină subterană, a activităţilor de îmbogăţire uraniului suspendate până acum, relatează AFP.
Iulian Tudor
05 nov. 2019, 20:49
Iranul relansează activitatea de îmbogăţire a uraniului

Această măsură, dezvăluită de către preşedintele Hassan Rohani, intervine la o zi după expirarea unui ultimatum dat de Teheran partenerilor săi din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian să-l ajute să ocolească consecinţele retragerii Statelor Unite din acest pact în 2018. Aceasta corespunde celei de a patra faze a planului reducerii angajamentelor iraniene în domeniul nuclear, lansat în mai ca o ripostă faţă de retragerea unilaterală americană.

Prin această politică, Teheranul intenţionează să exercite presiuni asupra partenerilor săi care fac în continuare parte din acord – Franţa, China, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania -, pentru ca acestea să îl ajute să ocolească sancţiunile reimpuse de Washington în urma ieşirii din pact şi care-i asfixiază economia, informează news.ro.

UE consideră că fiecare reducere suplimentară a angajamentelor iraniene face ”mai dificilă” salvarea acordului, validat printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Citeşte şi SUA şi şase state din Golful Persic impun sancţiuni pentru 25 de companii, bănci şi persoane. Au legătură cu Iranul

Potrivit lui Rohani, Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în uzina sa subterană de la Fordo, situată la aproximativ 160 de kilometri sud de Teheran, pe care le-a suspendat în virtutea Acordului de la Viena. Potrivit acestui text, Iranul dispune la Fordo de 1.044 de centrifuge din prima generaţie, IR-1, care se învârtesc în gol sau sunt oprite.

”Începând de mâine (miercuri), vom începe să injectăm gaz (hexaflorură de uraniu) la Fordo”, a anunţat el, referindu-se la procedeul folosit în vederea producerii uraniului îmbogăţit în izotop 235 cu ajutorul acestor maşini. Rohani a precizat că orice activităţi nucleare ale Iranului rămân sub controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA),. Republica islamică este supusă celui mai strict regim de inspecţie pus vreodată la punct de acest organ ONU, potrivit news.ro.

La Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă în mod drastic activităţile nucleare – cu scopul de a le garanta caracterul exclusiv civil – în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale. Reimpunerea sancţiunilor americane privează Iranul de beneficiile pe care spera să le obţină de pe urma acordului şi a aruncat economia iraniană într-o recesiune gravă.

Rohani a dat asigurări că măsurile luate de ţara sa sunt ”reversibile” şi că Teheranul rămâne pregătit să revină la aplicarea completăa angajamentelor pe care şi le-a asumat imediat ce celalte părţi şi le respectă pe ale lor, luând măsuri concrete care să-i satisfacă cerinţele, potrivit news.ro.

Iranul cere mai ales să poată să-şi exporte petrolul şi ca sistemul său financiar să poată ieşi din izolare la care-l supun sancţiunile americane. Până acum, europenii, China şi Rusia s-au dovedit incapabili să ajute Teheranul să ocolească aceste sancţiuni.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai