„Maimuţele se află în prezent în carantină şi una dintre ele va fi trimisă în spaţiu în timpul decadei Fajr„, care marchează, între 31 ianuarie şi 10 februarie, victoria revoluţiei islamice din Iran, a declarat Hamid Fazeli.
Aceasta va fi prima etapă dintr-un program spaţial care vizează trimiterea în spaţiu a unui astronaut, într-un interval de cinci până la opt ani.
Iranul a lansat deja trei sateliţi în 2009, dar şi o capsulă în care se aflau un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte, în februarie 2010.
O tentativă precedentă a autorităţilor iraniene de a trimite în spaţiu o maimuţă a eşuat în 2011. Eşecul a fost recunoscut de Teheran printr-un comunicat oficial, care nu a precizat însă cauzele accidentului.
În timpul acelui experiment, maimuţa trebuia trimisă la o altitudine de 120 de kilometri, printr-un zbor balistic suborbital de circa 20 de minute, la bordul unei capsule de 285 de kilograme, lansată de o rachetă Kavoshgar-5.
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a afirmat de mai multe ori că Iranul speră să trimită un om în spaţiu până în anul 2020.
Cea mai recentă lansare spaţială reuşită de Iran datează din 3 februarie 2012, atunci când Teheranul a plasat pe orbită, cu ajutorul lansatorului Safir, un mic satelit de observaţii, Navid, cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a revoluţiei islamice din această ţară.
Teheranul a anulat, în schimb, la scurt timp după aceea, fără a oferi explicaţii, lansarea prevăzută pentru luna mai a unui alt satelit experimental, denumit Fajr.
Programul spaţial iranian este urmărit cu mare atenţie de comunitatea internaţională, care este îngrijorată din cauza posibilelor implicaţii militare ale acestuia.
Occidentalii acuză Iranul, în ciuda dezminţirilor acestui stat, că încearcă să producă lansatoare balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte încărcături convenţionale şi nucleare, şi au condamnat cu fermitate toate lansările de sateliţi iranieni.
Din acelaşi motiv, programul balistic iranian a fost condamnat de mai multe ori şi de Consiliul de securitate al ONU.