UPDATE: Iranul a lansat duminică ”cu succes” un satelit în spaţiu, însă nu a reuşit să-l plaseze pe orbită, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Apărării, citat de televiziunea de stat de la Teheran, transmite AFP, scrie Agerpres.
”(Lansatorul) Simorgh a propulsat cu succes satelitul Zafar în spaţiu, dar lansatorul nu a atins viteza necesară pentru a pune satelitul pe orbita dorită”, a indicat purtătorul de cuvânt Ahmad Hosseini.
Satelitul nu și-a atins obiectivul
Satelitul de cercetare ştiinţifică a fost lansat la ora 19:15 (15:45 GMT) şi a atins ”90% din traiectoria” prevăzută, la o altitudine de 540 de kilometri, a precizat el. ”Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a îmbunătăţirilor pe care le vom face pentru lansările viitoare, această parte a misiunii se va desfăşura bine (…) Am atins majoritatea obiectivelor şi am obţinut date, iar în viitorul apropiat, în urma analizei acestor date, vom proceda la următoarele etape”, a promis oficialul iranian.
Vor mai fi lansați și alți sateliți
La rândul său, ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a admis la rândul său, pe Twitter, că lansarea ”a eşuat”. ”Dar suntem INVULNERABILI! Avem alţi sateliţi geniali iranieni care vor urma!”, a completat el.
Calificată de SUA drept o ”provocare”, această lansare survine în contextul accentuării tensiunilor dintre Teheran şi Washington după retragerea unilaterală a SUA în 2018 din acordul asupra programului nuclear iranian, urmată de restabilirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.
Stirea initiala:
„Satelitul Zafar va fi astăzi plasat pe orbită, cu lansare din Semnan, cu o viteză de 7.400 km/h”, a spus ministrul pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Javad Azari-Jahromi, citat de agenția IRIB.
După ce satelitul va ajunge pe orbită, primul lucru pe care îl va transmite va fi o fotografie a comandantului Soleimani, ucis pe 3 ianuarie de o lovitură aeriană americană.
Anul trecut, Iranul a avut cel puțin două lansări de sateliți ratate.
Statele Unite spun că sunt îngrijorate de faptul că tehnologia balistică cu rază lungă de acțiune folosită pentru trimiterea de sateliți pe orbită poate fi folosită și pentru lansarea de focoase nucleare. Teheranul neagă că activitatea din sectorul sateliților este o acoperire pentru dezvoltarea de rachete și susține că niciodată nu a urmărit dezvoltarea de arme nucleare, relatează Hotnews.