Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%. Începând cu 1 octombrie, IRCC a înregistrat o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5,94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă a ajuns la valoarea de 5,96%.
”Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară”, se arată în comunicatul AVBS Credit.
Citește și: Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR
Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta.
În acest context, principala recomandare pentru cetăţeni rămâne aceea ca, în perioada următoare, aceştia să se abţină de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare.
„Deşi se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, având în vedere că în ultimele trimestre acesta a avut variaţii mici, în următoarea perioadă cetăţenii ar trebui să fie atenţi la bugetele lor şi la creditele pe care le au. Încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniţă, cu inflaţie mare, lucruri care pot să ne afecteze veniturile şi coşul de consum, creditele fiind o povară suplimentară pe care o luăm. Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de 3 ori mai mare faţă de suma împrumutată”, a explicat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar la Mr. Finance, potrivit Agerpres.
IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1,17%, a atins un vârf pe 1 aprilie 2023, cu valoarea de 5,98%, de la 1 iulie şi până pe 30 septembrie a avut marja de 5,94%, iar de la 1 octombrie înregistrează o uşoară creştere la valoarea de 5,96%.
Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât şi creditele ipotecare noi care urmează să fie obţinute, au în prezent dobânzi variabile între 8,06% şi chiar 9%, în timp ce creditele ipotecare, noi sau de refinanţare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5,79%.