IRES: 83% dintre români se uită la televizor zilnic

Un procent de 83% dintre români se uită la televizor zilnic, relevă raportul de cercetare al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) denumit "Atitudini şi obiceiuri de consum media. Percepţia privind CNA", dat publicităţii joi, într-o conferinţă de presă.
Romania TV
10 nov. 2011, 16:37
IRES: 83% dintre români se uită la televizor zilnic

„Putem să vorbim despre faptul că peste 80% dintre români se uită la televiziune zilnic şi acesta este un comportament excesiv de intens dacă ar fi să comparăm cu alte medii culturale din alte ţări, deci acest lucru s-a intensificat în ultima vreme„, a declarat Vasile Dâncu, preşedintele IRES, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, cei cu studii superioare tind să se uite zilnic la televizor într-un procent mai mare decât ceilalţi, aceasta inducând un lucru mai interesant, care ţine de calitate.

„Dacă ne uităm la comparaţiile cu 2007, o să vedem o serie de lucruri, printre altele de exemplu creşte proporţia dependenţei de ştiri, de agenda publică prezentată la televiziune, noi, sociologii, spunem că s-a degradat oarecum mecansimul de construcţie a agendei publice în ultima vreme prin mondenizare, poate că şi din această cauză aici ar trebui să vedem şi studii calitative, să vedem în ce măsură există o legătură, o corelaţie între oarecum mondenizarea ştirilor şi această apetenţă crescută spre ştiri”, a spus preşedintele IRES.

El a semnalat că scade procentul celor care urmăresc filme artistice, creşte în schimb procentul celor care se uită la filme documentare, de ştiinţă.

„Scade procentul celor care se uită la emisiuni de platou de divertisment şi creşte procentul celor care se uită la actualităţi. Creşte procentul celor care se uită la mai multe posturi de televiziune când este vorba de actualităţi. Asta înseamnă că oamenii încep să-şi caute singuri condiţii pentru a căuta obiectivitatea”, a afirmat Vasile Dâncu.

Referitor la emisiunile locale, el a spus că acestea „au rămas la un procent de aproape 30% de vizionare continuă de către public”, ele având de fapt o altă funcţie, una mai degrabă identitară.

„Oamenii urmăresc la televiziunile locale mai puţin agenda publică să spunem, sunt conectaţi la televiziunile centrale pentru o agendăa publică, pentru televiziunile locale oamenii sunt apropiaţi mai degrabă pentru consumuri culturale, consumul unei actualităţi care-i defineşte pe ei ca identitate, conflicte locale”, a declarat preşedintele IRES.

Potrivit acestuia, emisiunile de sport sunt urmărite de circa o treime din totalul respondenţilor zilnic sau de câteva ori pe săptămână. El a adăugat că emisiunile de sport tind să fie urmărite mai degrabă de persoane mai în vârstă, mai degrabă în Transilvania şi în sudul ţării decât în Moldova, spre exemplu.

Cercetarea IRES a fost realizată pe 25 octombrie, pe un eşantion de 1.243 de persoane de 18 ani şi peste, având o marjă de eroare de plus/minus 2,8%.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!