„Politica de cadre în instituţiile statului nu este foarte bună. Dacă ne uităm la Comisia Europeană, angajaţii de acolo fac cursuri de perfecţionare non-stop. La noi, nu se face asta. Din păcate, nu avem o politică foarte bună de instruire a cadrelor noastre.
Întârzierile cu care ne confruntăm sunt cauzate şi de nivelul de pregătire a cadrelor noastre. Nu ştiu dacă 20% dintre cei care ar trebui să citească noile Regulamente europene au făcut acest lucru. Ministerul Agriculturii nu mai are specialişti pe un anumit sector. Avem funcţionari care ştiu să citească o lege. La Comisia Europenă veneau funcţionari publici care erau pe aceeaşi poziţie de 20 de ani şi foarte bine pregătiţi. Să nu uităm că suntem pe piaţa unică. Funcţionarul român dă cu banul atunci când trebuie să ia decizii şi, de cele mai multe ori, greşeşte, iar fermierul plăteşte. Comisia Europeană ne reproşează că facem studii care nu folosesc fermierilor în niciun fel’, a declarat Irimescu, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, întrebat cum pot fi determinate supermaketurile să accepte marfă românească la raft provenită de la micii producători, ministrul Agriculturii a susţinut că este nevoie de asociere, iar prin intermediul unei propuneri legislative 51% din marfa comercializată în aceste magazine ar urma să fie autohtonă.
‘Există o propunere legislativă din partea unui coleg parlamentar ca 51% dintre supermarketuri să comercializeze marfă românească. Este nevoie să vă asociaţi pentru a nu da motive supermaketurilor să spună că nu aveţi stocuri. Eu nu am cumpărat niciodată din Bruxelles cotletul fără os sub 10 euro per kilogram sau cotletul de miel sub 25 de euro per kilogram. Este nevoie de un dialog între producători şi supermaketuri’, a spus ministrul Agriculturii.