Scrisoarea este un semn cu privire la posibile tensiuni ascunse, în condiţiile în care cele 27 de state membre ale UE ce vor rămâne după plecarea Marii Britanii, în martie, au căutat până acum să formeze un front comun în negocierile cu Londra. „Există doar o negociere asupra Brexitului şi doar un negociator pentru Brexit. Acesta este Michel Barnier”, a subliniat vineri Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Argumentul lui Seehofer „nu constituie poziţia Consiliului European, inclusiv a Germaniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Barnier pentru dpa, cu privire la instituţia oficială a liderilor ţărilor din UE. „Avem un mandat din partea Consiliului European pe care intenţionăm să-l respectăm”, a menţionat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres.
„Nu intenţionez să comentez despre negocierile Comisiei Europene cu Marea Britanie şi direcţia strategică a acestora. Însă, îmi permit, în calitate de ministru de interne al unui stat membru al UE, să atrag atenţia asupra faptului că securitatea cetăţenilor trebuie de asemenea să fie o prioritate în UE”, a subliniat Horst Seehofer, scrie Agerpres
Argumentul său este cel folosit de Marea Britanie, în timp ce UE insistă că actualele structuri pentru cooperare în domeniul securităţii se bazează pe faptul că fac parte din cadrul legislativ şi politic al UE. În joc sunt probleme precum acordurile pentru extrădare sau bazele comune de securitate pentru urmărirea suspecţilor de infracţiuni.
În ediţia sa de vineri, cotidianul Financial Times a relatat că Horst Seehofer a avertizat Uniunea Europeană că riscă să pună în pericol vieţi printr-o abordare dogmatică faţă de Brexit, care va împiedica un acord de securitate nelimitat cu Marea Britanie, potrivit Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă la 27 iunie Comisiei Europene, Seehofer s-a distanţat de politica oficială a guvernului de la Berlin, afirmând că ‘asigurarea securităţii cetăţenilor în Europa ar trebui să aibă prioritate faţă de toate celelalte aspecte ale negocierilor privind ieşirea’ Marii Britanii din Uniune. ”Slăbirea arhitecturii de securitate europene i-ar afecta pe toţi cetăţenii UE şi ar submina nevoia lor fundamentală de securitate. Ameninţarea persistentă a terorismului transfrontalier arată nevoia de cooperare fără limite în viitor”, afirmă Horst Seehofer în scrisoare.