După consultarea procurorului general, care consiliază Guvernul pe probleme constituţionale, acesta din urmă a „decis să organizeze un referendum pe această temă, în cursul căruia poporul irlandez va fi întrebat dacă acceptă ratificarea acestui tratat”, a declarat Kenny.
Procurorul general a apreciat că deoarece „acest tratat este un intrument al arhitecturii tratatului Uniunii Europene”, un referendum „este necesar pentru ratificarea lui”.
La sfârşitul lui ianuarie, 25 dintre cele 27 de state membre ale UE s-au pronunţat în favoarea unui nou pact bugetar european care ar obliga fiecare ţară să înscrie în legile sale o „regulă de aur” a echilibrului bugetar a cărei nerespectare ar atrage automat sancţiuni.
Pactul se va aplica celor 17 ţări din zona euro, precum şi altor ţări din UE care şi-au exprimat dorinţa de a adera la acesta.
Organizarea acestei consultări populare în Irlanda riscă să fie urmărită îndeaproape de partenerii săi europeni, această ţară respingând în trecut de două ori tratatele europene (Nisa în 2001 şi Lisabona în 2008), supuse unui al doilea referendum înainte de a fi aprobate.