Mugur Isărescu se așteaptă la un șoc stagflaționist la nivel mondial – o rată a inflației crescută, coroborată cu o creștere economică mică sau nulă. Mai exact, oficialul BNR se așteaptă la o situație asemănătoare cu cea din anii ’70, care a durat nu mai puțin de zece ani.
„Știu ce s-a întâmplat în anii ’70 și că a durat 10 ani să ieșim din acea situație. Nu noi, lumea. Și atunci s-a dat vina ba pe unul, ba pe altul. Un asemenea șoc, o creștere de o asemenea amploare a prețului la un produs de bază care este țițeiul – dar acum avem și țiței, și gaze naturale, și electricitate și alte materii prime – este în același timp și inflaționist și recesionist.
Politicile keynseniste spun așa – combați cu ceva mai multă inflație ca să ieși din recesiune sau accepți ceva recesiune și combați inflația.
Când le ai pe amândouă, e greu, îți trebuie reforme structurale și acestea necesită timp. Deci vom ieși greu și cu ceva răbdare”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR, în funcție de mai bine de 30 de ani, a avertizat românii că din situația actuală de inflație „vom ieși greu și cu ceva răbdare”. El a aminit în discursul de miercuri și de criza anilor ’30.
„Este o inflație pe plan mondial. S-a ieșit dintr-o perioadă de represiune… Represiune financiară de această tipologie n-a mai fost din anii ’30”, a declarat Mugur Isărescu, marți, 7 iulie.
În SUA, rata inflației a ajuns la 8,6%. Totul, după ce FED și Banca Europeană au printat bani la foc automat.
„După ce introduci atâta emisiune monetară în lume, va fi foarte greu să o iei înapoi. A fost complicată de un război, de o criză energetică, de o suprapunere puțin fericită, să nu zic nefericită, de decarbonizare, a trecerii de la combustibili fosili spre alte tipuri de energie.
Dacă aș fi politolog, aș spune că Rusia a prins momentul de slăbiciune pentru Europa și a șantajat. Nu e vorba doar să dăm vina pe unii sau pe alții. E vorba că am intrat într-o perioadă de inflație și să dorim să fie foarte scurtă”, a punctat Isărescu.
„Cel mai mare risc e stagflația”, a mai avertizat guvernatorul BNR.
„Marea Depresiune” din anii ’70 a fost caracterizată de un șomaj ridicat și scăderea producției industriale.