Isărescu: Dacă am ţine în ţară rezerva internaţională, ea nu ar avea nicio valoare

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat că rezerva internațională - aurul și cele 32 de miliarde de euro - este ținută în afara țării pentru că, de exemplu, astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel neavând 'nicio valoare'.
Iulian Tudor
26 aug. 2016, 20:51
Isărescu: Dacă am ţine în ţară rezerva internaţională, ea nu ar avea nicio valoare

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de-aia se numește rezervă internațională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține”, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat că poate ‘pare contraintuitiv’, dar ‘în momentul în care am ține rezerva valutară în țară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, țările emitente de monedă ale monedei respective și, în al doilea rând, nu am asigura convertibilitatea’.

Mugur Isărescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

„Noi nu suntem crezuți pentru că în fiecare lună spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari, ș.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țară. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială”, a menționat Isărescu.

El a adăugat că rezerva de aur ar putea să fie adusă în țară, dar atunci ar deveni rezervă internă.

„Am vrut să atac acest subiect pentru că multe trăznăi se aud în societatea românească astăzi și ele sunt vânturate, uneori, fără motiv”, a spus Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a mai spus că după 1989 BNR a funcționat aproape o jumătate de deceniu cu un nivel extrem de redus al rezervelor valutare.

„În 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA în rezerva noastră. În 1993, (…), cu toate împrumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezervă medie. (… ). În prezent avem 32 de miliarde de euro, adică aproape 36 de miliarde de dolari. O creștere de o mie de ori. Păi, de-aia stă leul cum stă acum și este stabil, pentru că în spate are, într-adevăr, după eforturi, o rezervă, comparativ cu trecut, formidabilă, o rezervă adecvată pentru stabilitatea cursului”, a susținut Mugur Isărescu.

El a amintit și de sfârșitul anilor ’90, respectiv de criza asiatică din toamna anului 1997, criza din Rusia din vara lui 1998 și minicriza din America Latină din 1999, când România avea de rambursat, în 1999, un prim împrumut major luat din Japonia.

„Am fost puși într-o situație de criză de credibilitate. Pur și simplu, creditorii noștri externi, înnebuniți de diverse știri (…), au devenit mult mai precauți în acordarea de noi credite țărilor care erau percepute ca având un risc ridicat. Iar în România, datorită acelui vârf de plată din 1999, agențiile de rating ne-au depunctat și într-un mediu extern complet nefavorabil — după criza din Rusia urma cea din Ucraina, apoi și cea din Bulgaria, toate trei țări ortodoxe. Știți cum se întâmplă în plan internațional: ‘Păi de ce nu ar urma și România acum?’ Fără niciun fel de corelație cu situația reală. Și chiar am fost sfătuiți să nu ne facem plățile internaționale, să încetăm plățile”, a spus Mugur Isărescu.

El a adăugat că în acel context atât de dificil, nu numai că s-au făcut plățile, dar s-a făcut și reformă. ‘Aș putea spune că 1998, 1999 a fost punctul de cotitură’, a afirmat Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a subliniat că după mai bine de un sfert de secol de la începutul tranziției se poate considera că societății românești îi sunt livrate în prezent de BNR cele trei aspect ale stabilității, respectiv stabilitatea prețurilor, a cursului de schimb și cea financiară.

„În ceea ce privește stabilitatea prețurilor, noi considerăm că BNR livrează în prezent societății românești o inflație scăzută. Și nu este negativă. (…). Stabilitatea cursului de schimb — este și ea un lucru asigurat. (…) Leul este perfect convertibil. (…).Stabilitatea financiară este o realizare, un lucru livrat de BNR. (…)Principala noastră preocupare este ca banii milioanelor de deponenți din România să fie în siguranță”, a conchis Mugur Isărescu.

Acesta a susținut joi seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre ‘Parcursul economiei românești și a Băncii Naționale a României către modernitate și, totodată, către Europa’. Evenimentul, la care au fost prezente câteva sute de persoane, s-a desfășurat în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului ‘Dilema veche’, organizat de vineri până duminică la Alba Iulia.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'