Isărescu: Dacă statul face politici prociclice, mai bine NU intervine în economie

Statul poate interveni în economie pentru a limita ciclurile economice şi efectele corecţiilor asupra societăţii, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând că în cazul unor politici prociclice, cum este şi situaţia din România, este de preferat ca statul să se abţină de la intervenţii.
Romania TV
27 feb. 2013, 13:58
Isărescu: Dacă statul face politici prociclice, mai bine NU intervine în economie

„De ce intervine statul în economie? Nu intervine pentru că vrea să se bage ca musca, el intervine pentru că vrea să facă un bine social. Una dintre concluziile economiştilor după criza din 1929 -1933 este că economia are cicluri, unii spun că însăşi din natura umană. Motivul pentru care statul intervine este să aplatizeze ciclul. Când vine partea de declin şi apar şomajul, conflictele sociale (…) De aceea, politicile trebuie să fie contraciclice. Dacă face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru că face chiar un rău”, a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie să reprezinte regula de bază a statului, care ar acţiona înţelept prin restrângerea cheltuielilor publice şi a deficitelor bugetare în perioade de expansiune, şi creşterea cheltuielilor în fazele de recesiune ale economiei.

„Să nu spunem noi economiştii cât de important este ca politiciile să fie anticiclice este o eroare fundamentală, a noastră”, a spus Isărescu, prezent la o conferinţă organizată la Academia Română.

Şeful băncii centrale spune că înţelege dificultatea cu care un politician poate să aplice aceste principii, mai ales că în perioade de expansiune economică este un sentiment pozitiv la nivelul întregii societăţi.

Citeşte şi Isărescu: Dacă avem grijă de cheltuirea banului public nu va fi nevoie de politică fiscală austeră

„Dacă eşti în faza electorală, cu greu te poţi abţine să nu faci cheltuieli. Nu cheltuiesc, ca să-i las o situaţie bună celui care vine după mine, şi care poate să fie şi de la opoziţie (…) În faza de creştere economică iei mai mulţi bani la buget, nu? Iei, că d-aia ai creştere economică”, a comentat Isărescu.

El a arătat că o corecţie a economiei care vine după o perioadă de creştere în care statul a avut o politică prociclică, forţează statul să rămână prociclic. „Asta este problema României, pentru că nu are resurse să devină anticiclică, a rămas prociclică”, a spus Isărescu.

Citeşte şi Previziuni economice 2013. Isărescu anunţă vremuri mai bune: Nu mai strângem şurubul

Oficialul BNR a explicat că istoria ultimilor 60-70 ani a mai statuat o lege a economiei care delimitează în mod clar obiectivele de politică monetară şi cele ale politicii fiscale. „Acum suntem într-o perioadă în care se pun multe semne de întrebare ce poate face politica monetară. Din multe studii s-a ajuns la concluzia că (…) politica monetară se ocupă cu stabilizarea preţurilor, iar politica fiscală trebuie să se îngrijească cu creşterea economică. De ce? Pentru că s-a stabilit, istoric, empiric, econometric, că o creştere suplimentară de masă monetară în scopul susţineri economiei se duce de regulă în preţuri”, a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră însă că relaţia inversă este foarte periculoasă, arătând că o scădere a masei monetare are un impact puternic asupra creşterii economice, ceea ce explică de altfel şi politicile de injecţii masive de lichiditate adoptate de FED şi BCE.

„Noi nu avem o cădere de masă monetară pentru că nu am avut active toxice.Trebuie să fim foarte atenţi când spunem că putem stimula creşterea economică prin politică monetară (…) Sunt multe piste false în ceea ce priveşte creşterea economică (în spaţiul public – n.r.), avem şi domenii care ar putea să ne aducă creştere economică durabilă şi incluzivă. Dacă le luăm să le analizăm cred că majoritatea sunt legate de fondurile europene”, a afirmat Isărescu.

Citeşte şi Băsescu: În mod categoric, România NU va avea anul acesta recesiune

Şeful BNR a detaliat problematica politică monetară – creştere economică vorbind pe rând despre propunerile de susţinere a economiei prin curs sau prin dobânzi.

Ce înseamnă deprecierea monedei? Înseamnă multe, am văzut astă vară. Astă vară au amuţit toţi cei care spuneau că dacă se face cursul 5 lei vom avea creştere economică. Teoria cu depreciază pentru a avea creştere economică a devenit invers (…) Nu cred că ţara asta va găsi miracolul să obţină creştere economică fără investiţii„, a continuat Isărescu.

În ceea ce priveşte reducerea dobânzilor, şeful băncii centrale motivează că o astfel de soluţie nu ar putea spijini consistent creditarea întrucât, fără investiţii străine, resursa trebuia atrasă intern, deci remunerată corespunzător.

„Nu spun să fim necruţători cu cei care promovează idei facile, zic că noi, Banca Naţională, universităţile să creăm acea masă critică care să propună un altfel de discurs. Media nu face decât să reflecte ceea ce se spune. La acest climat avem şi noi o contribuţie, prin neactivitate”, a conchis Isărescu.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios