Isărescu, despre adoptarea monedei euro: Se impune îndeplinirea durabilă a criteriilor de aderare

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat luni la Cluj că în prezent România îndeplineşte criteriile de convergenţă stipulate în Tratatul de la Maastricht, însă stabilirea datei ţintă la care o ţară să adopte moneda euro 'pare o chestiune simplă, dar nu este', transmite Agerpres.
Filip Stan
18 aug. 2014, 14:13
Isărescu, despre adoptarea monedei euro: Se impune îndeplinirea durabilă a criteriilor de aderare

Isărescu a amintit că este un susţinător convins atât al monedei euro, cât şi al Uniunii bancare, afirmând că, în ceea ce priveşte realizarea acestor două proiecte în România, ‘problema este nu dacă, ci când se vor realiza’.

‘Ceea ce contează cu adevărat este alegerea cu înţelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea acestor doi paşi importanţi pe drumul integrării europene. De fapt, întrucât adoptarea euro antrenează în mod automat dobândirea caracterului de membru al Uniunii bancare, odată stabilită o data ţintă pentru primul obiectiv rămâne deschisă doar chestiunea oportunităţii aderării la Uniunea bancară înainte de acest moment. A rămâne pe termen lung în afara Uniunii bancare nu constituie o opţiune pentru o ţară membră a Uniunii Europene, deci şi pentru România’, a spus guvernatorul BNR, în discursul său ‘România, adoptarea euro şi Uniunea bancară’, rostit la prima Conferinţă ştiinţifică anuală a economiştilor români din mediul academic din străinătate, organizat de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Referindu-se la pregătirea a cinci ţări – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi România – de a adopta moneda euro, Mugur Isărescu a precizat că, în opinia sa, ar fi nevoie de îndeplinirea a trei condiţii.

‘Chiar dacă pe termen lung adoptarea monedei euro este în continuare în interesul ţărilor membre ale UE în general, dat fiind gradul înalt de corelare a ciclurilor economice şi de integrare a pieţelor, deci mai devreme sau mai târziu şi această ţară a noastră va intra în consonanţă cu ciclurile europene dominante, pentru a beneficia de avantajele acesteia este necesară îndeplinirea a câtorva condiţii esenţiale’, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu apreciază că, în primul rând, se impune îndeplinirea durabilă şi ‘nu accidentală, nu forţată şi nu temporară’, a criteriilor de convergenţă nominală, iar acest lucru nu este uşor de evaluat.

‘Durabilitatea convergenţei, în general, nu doar a celei nominale, este prevăzută şi în Tratatul de la Maastricht, dar acest ‘amănunt’ a fost pentru o vreme mult prea puţin luat în considerare. În al doilea rând, este important ca anterior intrării în zona euro să fi atins un nivel relativ ridicat de convergenţă a venitului pe locuitor. Noi, România, suntem la 50% faţă de media Uniunii Europene. Şi aici este şi o chestie de intuitive. Estonia când a intrat avea vreo 60% convergenţa reală, cum s-ar spune, nivelul de dezvoltare economică. Mai cred că, în cazul României, apropos de convergenţa reală, dezvoltarea aceasta enclavată pe care o observăm, dacă vrem să o observăm cam în ultimii 10 ani, nu este benefică. Avem câteva zone foarte dezvoltate şi cu zone de sărăcie extremă care duc la migraţie de forţă de muncă într-o bună parte a populaţiei şi dezvoltarea, mai ales datorită investiţiilor străine şi a infrastructurii, încă nedezvoltate, dar oricum, în prag de a se dezvolta aici în Transilvania, cu zone mai dificile în zona Moldovei’, a declarat guvernatorul BNR.

El a subliniat că un decalaj prea mare în convergenţa reală prezintă riscul complicării gestionării ciclurilor economice în absenţa unei politici monetare independente.

‘Adică rămâi numai cu politica fiscală şi încerci să îţi corelezi ciclurile economice, ai prea multe obiective, cu un singur instrument să atingi mai multe obiective îţi va fi foarte, foarte greu’, a spus Mugur Isărescu.

În al treilea rând, a menţionat guvernatorul BNR, este de dorit ca noul cadru instituţional al zonei euro să îşi dovedească eficacitatea în prevenirea şi combaterea dezechilibrelor.

În aceste condiţii, evitarea forţării momentului trecerii la euro pare justificată, consideră Isărescu, inclusiv din perspectiva zonei euro.

‘O extindere prea rapidă a acesteia ar putea genera accentuarea tendinţelor centrifuge existente în actuala sa configuraţie. S-ar ajunge la un număr mai mare de ţări situate la periferie în condiţiile menţinerii aceluiaşi număr de state în centru. Totodată, ar exista riscul de a se produce o demotivare a factorilor de decizie la nivelul ţărilor nou intrate în zona euro în ceea ce priveşte implementarea reformelor economice necesare. Obiectivul adoptării euro pentru a acţiona cu o ancoră mai eficace pentru astfel de politici este mai important decât statutul de membru al zonei euro. Ca să încerc să vă traduc, intri în zona euro precum Grecia şi te culci pe o ureche. Nu mai faci nicio reformă. Stai în anticamera lui ERM II (Exchange Rate Mechanism) şi mai iese şeful din când în când şi spune vezi că mai trebuie să faci cutare, ia mai du-te puţin’, a afirmat Mugur Isărescu.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele