Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry, este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.
În acest context, Isărescu nu exclude apariţia unei crize la nivel global, subliniind că, acum trei ani, a fost întrebat dacă România este pregătită în cazul izbucnirii unui război cibernetic.
”Văd o răbufnire în privinţa atacurilor cibernetice. Acum trei ani, m-a întrebat un coleg dacă suntem pregătiţi de un razboi cibernetic. O criză la care să nu te aştepţi nu este exclusă”, a declarat Isărescu, potrivit News.ro.
WannaCry a profitat de o breşă de securitate din sistemele de operare Windows şi preia controlul asupra fişierelor de pe calculatoarele infectate şi le criptează fără implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiţi în Bitcoin.
În ciuda amplorii fără precedent, experţii în securitate cred că atacatorii au primit doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiile financiare stau la baza acestui atac.