Banca Naţională a României susţine legea falimentului personal, dar să fie”o lege bună”, a exlicat guvernatorul Mugur Isărescu. Acesta a declarat că adoptarea legii s-a amânat mai mulţi ani, din aceleaşi motive pentru care nu s-a finalizat până în 2006 autostrada către graniţa de vest.
„Suntem pentru legea falimentului personal. O lege bună. Uitaţi cum a fost pentru legea insolvenţei firmelor (…) Să vă spun ce înseamnă o lege care nu este bună. S-a dat legea insolvenţei persoanelor juridice, da? Şi s-a ajuns la următoarea situaţie: intră o firmă în insolvenţă, însă acţionarul principal are voie a doua zi să-şi înfiinţeze altă firmă. Păi, ce înseamna asta decât stimularea indisciplinei de plată? Este valabilă în România. Deci, o lege a insolvenţei persoanelor fizice trebuie să fie bine făcută, o lege care poate să fie aplicabilă„, a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR a calificat ca nedreptă percepţia că BNR s-ar opune unei legi a falimentului personal.
„Este singurul lucru care se discută de cinci ani? Eu am semnat în anul 2000 că autostrada către graniţa de vest trebuia să se termine în 2006 şi suntem la zece ani de atunci”, a răspuns Isărescu la observaţia că discuţiile privind legea falimentului personal au început în urmă cu cinci ani.
Citeşte şi Legea falimentului personal: Ministerul Justiţiei a propus introducerea procedurii administrative
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început marţi dezbaterea pe proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice şi a adoptat câteva articole stabilind principiile şi mai multe elemente tehnice, transmite Agerpres.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au propus membrilor comisiei introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor.
Cel mai important principiu al legii prevede „acordarea unei şanse debitorului de bună credinţă de redresare a situaţiei financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor”.
Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activităţi antreprenoriale, aflate în insolvenţă, prin rambursarea banilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.