Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că măsurile sociale luate de guvern duc numai la creșterea deficitului, întrucât România nu își permite să finanțeze reduceri de taxe sau impozite pentru români, fiindcă o bună parte din banii publici încasați sunt cheltuiți direct pe salariile bugetarilor.
„Alimentează deficitul. Dacă se poate ține deficitul sub control, ele nu afectează inflația. Dar bugetul țării nu dispune de resurse. Nu ai cum când 90% din bani sunt pensii și salarii, bani pentru bugetari. Ca să fiu mai clar. Apare un Valentin Lazea și spune că asta este inflația. Pentru cei care au dificultăți, amânarea ratelor e o măsură bună. La moratoriul trecut era clar că dobânzile merg în jos. Acum, lucrurile nu stau așa. Noi avem un deficit de 7%, acum vrem să mergem spre 3%”, a declarat Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că a auzit discuţii că ar trebui să fie reduse impozitele, menţionând că nu se poate face acest lucru în condiţiile în care veniturile fiscale în PIB-ul României au scăzut sub 30 la sută.
„Întrebarea principală pe care şi-o pun creditorii de pe pieţele internaţionale este următoarea: cum puteţi să trăiţi cu cheltuieli fixe rigide 90% din veniturile bugetare, ce marjă de manevră mare are această ţară, nu se mai poate mişca să facă şi investiţii, să facă faţă şi unor şocuri cum a fost pandemia când ai 90 la sută pensii şi salariile bugetarilor în total la buget. Şi asta pare că urmăresc rapoartele băncilor străine şi apare pe partea de soliditate. Faptul că avem încă o datorie publică, în jur de 50 la sută, dar la slăbiciuni asta este prima trecută. Faptul că avem cheltuieli fixe rigide de aproape 90 la sută din venituri…mai e şi altceva de făcut în ţara asta, mai sunt şi cheltuieli cu Armata, este războiul aici. Cheltuieli suplimentare, în afară de salarii. Am avut şi o pandemie, cheltuieli medicale, deci toate după deficit şi mai întrebi de unde poţi să mai faci investiţii”, a explicat guvernatorul BNR.
El a menţionat că a auzit discuţii că trebuie reduse impozitele, precizând că acest lucru nu poate fi realizat.
„Chiar am auzit discuţii. Noi suntem neutri aici, la Banca Naţională, nu putem să nu reacţionăm. Să se mai reducă impozitele. Păi de unde, tată, să se mai reducă impozitele? Suntem în situaţia în care suntem, de unde să mai reduci impozitele când veniturile fiscale în PIB-ul României au scăzut sub 30 la sută. Eu am fost premier un an şi ştiu cum făceam negocierea bugetului. Încercai să ai cheltuieli de 40 la sută cu venituri de 33 la sută, cât erau în anul de graţie 2000. Sunt 20 de ani de când nu numai că am rămas cu cheltuieli care uneori depăşesc 40 la sută din PIB, dorinţa de cheltuieli cel puţin, dar veniturile au căzut spre 27 la sută din PIB”, a mai transmis guvernatorul BNR.