Isărescu: Instabilitatea legislativă, menţinută la riscuri, dar trece la categoria de risc moderat şi în descreştere

Instabilitatea legislativă a fost menținută la riscuri în Raportul asupra stabilității financiare, dar a trecut la categoria de risc moderat și în descreștere, a anunțat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare.
Romania TV
25 mai 2017, 10:01
Isărescu: Instabilitatea legislativă, menţinută la riscuri, dar trece la categoria de risc moderat şi în descreştere

„În raportul actual veți vedea că riscul privind riscul de instabilitate se menține, nu se va diminua ușor, pentru că rămâne aici în mintea oamenilor. Când te aventurezi în asemenea modificări legislative care privesc bazele juridice stabilite în urmă cu mii de ani, să spun așa, nu exagerez, de către romani, bineînțeles că publicul menține o anumită impreviziune, ca să folosesc cuvântul. Nu știm ce se va întâmpla în România în următoarea perioadă, deci de aceea noi am păstrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat și în descreștere”, a declarat Isărescu.

Citeşte şi BNR a revizuit în scădere, la 1,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2017

Acesta a precizat că BNR a avertizat anul trecut asupra acestui risc, făcând referire la Legea dării în plată și la Legea privind conversia creditelor luate în franci, dar că în prezent riscurile sunt diminuate.

„Anul trecut, noi am avertizat în acest Raport privind stabilitatea financiară asupra unui risc sistemic sever. În acest raport veți vedea că s-a trecut în mod special: România nu este în fața unui risc sistemic sever în domeniul financiar. Anul trecut am considerat că avem și acela a fost incertitudinea legislativă rezultată din cele două proiecte de lege care interveneau în contractele de credit ipotecare. Ulterior, în urma discuțiilor, inclusiv cu reprezentanții Băncii Naționale, în înțelepciunea sa legiutorul român, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul inițial, a introdus niște limite privind accesul la Legea dării în plată, iar ulterior, Curtea Constituțională a redus și mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era în Codul Civil, nu a trebuit să dăm drumul la o lege care să intre în conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, în cazul Legii dării în plată și prin declararea drept neconstituțională a Legii privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului….”, a afirmat Isărescu.

Acesta a spus că Raportul în esență prezintă riscurile la adresa stabilității financiare și că această prezentare a riscurilor financiare a devenit o sarcină curentă a băncilor centrale, dar că a observat confuzii privind prezentarea riscurilor.

Citeşte şi Mugur Isărescu, către bănci: Cultivaţi-vă clienţii, ieşiţi din litigii şi reporniţi creditarea

„Nu există nicio contradicție între a avea o situație macroeconomică bună și a avea în același timp riscuri la adresa stabilității financiare. Aproape că sunt legate. De exemplu, atunci când crești mai repede, ca atunci când mergi cu mașina la viteză mai mare, cresc și riscurile. Nu știu dacă este comparația cea mai bună, dar este o comparație. În al doilea rând, este datoria noastră, avem și prin lege și prin acest Comitet de macrostabilitate, este datoria noastră să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm. Ceea ce nu înseamnă că vrem să speriem populația. Dacă vorbești despre riscul unei tornade, nu suntem noi în această situație, nu înseamnă că sperii populația, dimpotrivă, contribui la diminuarea efectelor negative pe care poate să le aibă acel risc. Și de asemenea, nu înseamnă că dacă pomenim un risc el trebuie neapărat să se materializeze”, a afirmat Isărescu.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți