Isărescu, întrebat dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA: Nu cred că e de actualitate în an electoral

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că teme precum impozitul progresiv şi cota unică de TVA nu sunt de actualitate într-un an electoral, dar a precizat că anul viitor ar putea exista o discuţie pe această temă. El a mai adăugat că Fondul Monetar Internaţional nu impune, ci doar propune o variantă care ar putea să funcţioneze.
Filip Stan
15 feb. 2024, 13:35
Isărescu, întrebat dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA: Nu cred că e de actualitate în an electoral

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA, aşa cum recomandă atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Banca Mondială.

Mugur Isărescu, veşti bune pentru români. De când scad ratele la credite

“Nu cred că e de actualitate într-un an electoral. Orice discuţie pe masă se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic, se tulbură şi anul electoral. Deci, probabil că la anul o discuţie pe tema asta, dar Fondul nu impune şi nici nu cere, vine şi propune şi spune ”Domnule, uite, asta e varianta care ar putea să funcţionez”e. Guvernul României, Parlamentul României  propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici n-avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a afirmat Mugur Isărescu.

El a explicat şi condiţiile în care FMI ar putea să vină în România. “Şi Fondul nu o să vină în România decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat.  Gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng.  Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Când mă gândesc la istorie, au fost ani în care am trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”,  a mai afirmat Mugur Isărescu.

Marcel Boloș: „Anul 2024 e cu zero taxe. Reforma de impozite și taxe, din 2025. Nu e un moment bun pentru impozitul progresiv, românii o duc greu”

Potrivit ministrului, introducerea impozitului progresiv este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală „care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat”.

„Deocamdată nu am bază legală pentru a iniția astfel de discuții. Va trebui luată decizia cea mai bună pentru țară și oameni prin care să asigurăm sustenabilitatea finanțelor publice ale României.

Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.

Isărescu despre un nou mandat la BNR: Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, a declarat, fiind întrebat despre un nou mandat la conducerea BNR, că trebuie să se uite şi în buletin. El a precizat că o decizie pe această temă nu depinde el, ci de Parlament.

Mugur Isărescu a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă a luat o decizie de a continua la conducerea BNR, având în vedere că în acest an îi expiră mandatul.

“Noi nu putem să luăm nicio decizie.  Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment.  Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”, a declarat guvernatorul BNR.

El a fost întrebat dacă se ţine cont şi de dorinţa sa, pentru că nu îl poate forţa nimeni. “Nu poate, într-adevăr, şi nu poate să forţeze pe nimeni, într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum, au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi şi cei care sunt şi aşa mai departe. Pot să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a fost întrebat dacă personal îşi doreşte un nou mandat la şefia Băncii Naţionale a României.  “Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez.  Din când în când trebuie să mă uit la buletin.  Deci a apărut clar această problemă, nu?”, a adăugat guvernatorul BNR.

La remarca potrivit căreia încă este tânăr, Mugur Isărescu a afirmat: “Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…)  Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”.
În vârstă de 74 de ani, Mugur Isărescu este, din septembrie 1990, preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României

El a fost numit de Guvern în 1990 şi a continuat cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 şi octombrie 2019.

El îşi va încheia anul acesta cel de-al şaselea mandat complet de guvernator BNR. Conform Statutului BNR, ”membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului”. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)