Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, consideră că tema convergenţei poate fi una care să unească naţiunea. "Este dezirabil să clădim pe fundaţiile care s-au ridicat deja şi să înţelegem că procesul de convergenţă este un efort colectiv, care are multe dimensiuni ce se susţin reciproc".
Filip Stan
18 mai 2016, 20:10
Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

„Oricât de mult ne-am dori o apropiere rapidă de standardele de viaţă din Occident, este foarte important să fim conştienţi că pentru a nu deraia şi a nu întârzia exact ceea ce ne dorim să facem mai repede, pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică, reală şi nominală, trebuie să desfăşurăm această creştere economică, această dezvoltare, într-un ritm sustenabil”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul seriei de evenimente dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative. 

Tema convergenţei poate fi una care să unească naţiunea, consideră acad. Mugur Isarescu: „Este dezirabil să clădim pe fundaţiile care s-au ridicat deja şi să înţelegem că procesul de convergenţă este un efort colectiv, care are multe dimensiuni ce se susţin reciproc.”

În încheiere, acad. Mugur Isărescu s-a adresat întregii comunităţi SNSPA: „Sunteţi o şcoală care a ajuns la maturitatea frumoasă a sfertului de secol şi puteţi avea un rol de frunte. Eu asta vă doresc, să contribuiţi activ la realizarea unui nou proiect de ţară. Vă doresc ca în următorii 25 de ani să ne chemaţi iar la jubileu să putem spune: convergenţa reală a României cu structurile europene este un fapt împlinit”.

Vezi aici textul integral al prelegerii guvernatorului pe tema convergenţei.

Mugur Isărescu a susţinut că, în perioada actuală, implicarea specialiştilor din mediul academic în dezbaterea publică a problemelor cruciale este deosebit de importantă. Membrii comunitatii academice pot şi trebuie să joace un rol catalizator în punerea bazelor unei strategiei naţionale de dezvoltare. Aceştia au capacitatea şi datoria de a furniza dezbateri de calitate, serioase, riguroase pentru a depăşi deficitul de analiză cu care ne confruntăm în momentul de faţă.
 
În contextul creat de evenimentul aniversar,  prof. univ. dr. Vasile Secăreş, Rectorul fondator al SNSPA, a declarat: „SNSPA a fost fondată sub forma unui program de pregătire postuniversitară, după modelul școlilor de guvernare din Franţa – École Nationale d’Administration, a cunoscutului Colegiu al Europei de la Bruge şi a celor din SUA  – în primul rând JF Kennedy School of Government de la Harvard. Iniţiativa organizării sale a pornit de la cerinţele situaţiei cu care se confrunta România la începutul anilor ‘90 în privinţa formării şi perfecţionării specialiștilor în știinţele administrative și politice, de la necesitatea creării resurselor de expertiză în aceste domenii, a pregătirii unor specialiști pentru domeniul public, în condiţiile reformei și ale strategiei de integrare în structurile europene și euro-atlantice. În acest moment aniversar, alături de noi se află absolvenţi de renume din primele promoţii ale şcolii din ţară dar şi din Republica Moldova – Ambasador Răduța Matache, Ambasador Mihai Gribincea şi Ambasador Sorin Ducaru, Assistant Secretary General, NATO. Cei mai mulţi sunt însă acolo unde îi cheamă responsabilităţile importante pe care le deţin, în structurile guvernamentale sau în instituţiile internaţionale, în ambasadele ţării sau în diferite misiuni în serviciul statului.”

Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), înfiinţată în 1991 ca școală de guvernare și de pregătire a specialiștilor în domenii esenţiale ale societăţii, este un reper în peisajul academic românesc.

SNSPA înseamnă astăzi garanţia calităţii, a seriozităţii, a dinamismului, a deschiderii spre Europa și spre lume. Universitatea se mândrește cu absolvenţi de renume, mulţi dintre ei fiind o sursă de inspiraţie pentru noile generaţii. În anii care au trecut de la înfiinţarea sa, SNSPA și-a îndeplinit obiectivul major- acela de a forma profesioniști capabili să contribuie, prin cunoștinţele lor, la elaborarea și gestionarea politicilor publice în cadrul instituțiilor statului, la dezvoltarea relațiilor internaționale ale ţării, la organizarea și conducerea afacerilor în cadrul companiilor private, la optimizarea procesului de comunicare și de construire a imaginii de ţară.

În acest moment, preocupările majore ale universităţii merg în direcţia consolidării a consolidării SNSPA ca școală de guvernare de factură europeană, care să contribuie la europenizarea societății românești. Viziunea SNSPA este ca, până în 2020, să își consolideze statutul de școală de guvernare cu vizibilitate şi relevanță regională şi europeană  şi este susținută de câteva axe prioritare, precum dezvoltarea instituţională, dezvoltarea relaţiei cu mediul de afaceri, dezvoltarea relaţiei cu studenţii, cercetarea și internaţionalizarea.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH