Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, consideră că tema convergenţei poate fi una care să unească naţiunea. "Este dezirabil să clădim pe fundaţiile care s-au ridicat deja şi să înţelegem că procesul de convergenţă este un efort colectiv, care are multe dimensiuni ce se susţin reciproc".
Filip Stan
18 mai 2016, 20:10
Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

„Oricât de mult ne-am dori o apropiere rapidă de standardele de viaţă din Occident, este foarte important să fim conştienţi că pentru a nu deraia şi a nu întârzia exact ceea ce ne dorim să facem mai repede, pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică, reală şi nominală, trebuie să desfăşurăm această creştere economică, această dezvoltare, într-un ritm sustenabil”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul seriei de evenimente dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative. 

Tema convergenţei poate fi una care să unească naţiunea, consideră acad. Mugur Isarescu: „Este dezirabil să clădim pe fundaţiile care s-au ridicat deja şi să înţelegem că procesul de convergenţă este un efort colectiv, care are multe dimensiuni ce se susţin reciproc.”

În încheiere, acad. Mugur Isărescu s-a adresat întregii comunităţi SNSPA: „Sunteţi o şcoală care a ajuns la maturitatea frumoasă a sfertului de secol şi puteţi avea un rol de frunte. Eu asta vă doresc, să contribuiţi activ la realizarea unui nou proiect de ţară. Vă doresc ca în următorii 25 de ani să ne chemaţi iar la jubileu să putem spune: convergenţa reală a României cu structurile europene este un fapt împlinit”.

Vezi aici textul integral al prelegerii guvernatorului pe tema convergenţei.

Mugur Isărescu a susţinut că, în perioada actuală, implicarea specialiştilor din mediul academic în dezbaterea publică a problemelor cruciale este deosebit de importantă. Membrii comunitatii academice pot şi trebuie să joace un rol catalizator în punerea bazelor unei strategiei naţionale de dezvoltare. Aceştia au capacitatea şi datoria de a furniza dezbateri de calitate, serioase, riguroase pentru a depăşi deficitul de analiză cu care ne confruntăm în momentul de faţă.
 
În contextul creat de evenimentul aniversar,  prof. univ. dr. Vasile Secăreş, Rectorul fondator al SNSPA, a declarat: „SNSPA a fost fondată sub forma unui program de pregătire postuniversitară, după modelul școlilor de guvernare din Franţa – École Nationale d’Administration, a cunoscutului Colegiu al Europei de la Bruge şi a celor din SUA  – în primul rând JF Kennedy School of Government de la Harvard. Iniţiativa organizării sale a pornit de la cerinţele situaţiei cu care se confrunta România la începutul anilor ‘90 în privinţa formării şi perfecţionării specialiștilor în știinţele administrative și politice, de la necesitatea creării resurselor de expertiză în aceste domenii, a pregătirii unor specialiști pentru domeniul public, în condiţiile reformei și ale strategiei de integrare în structurile europene și euro-atlantice. În acest moment aniversar, alături de noi se află absolvenţi de renume din primele promoţii ale şcolii din ţară dar şi din Republica Moldova – Ambasador Răduța Matache, Ambasador Mihai Gribincea şi Ambasador Sorin Ducaru, Assistant Secretary General, NATO. Cei mai mulţi sunt însă acolo unde îi cheamă responsabilităţile importante pe care le deţin, în structurile guvernamentale sau în instituţiile internaţionale, în ambasadele ţării sau în diferite misiuni în serviciul statului.”

Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), înfiinţată în 1991 ca școală de guvernare și de pregătire a specialiștilor în domenii esenţiale ale societăţii, este un reper în peisajul academic românesc.

SNSPA înseamnă astăzi garanţia calităţii, a seriozităţii, a dinamismului, a deschiderii spre Europa și spre lume. Universitatea se mândrește cu absolvenţi de renume, mulţi dintre ei fiind o sursă de inspiraţie pentru noile generaţii. În anii care au trecut de la înfiinţarea sa, SNSPA și-a îndeplinit obiectivul major- acela de a forma profesioniști capabili să contribuie, prin cunoștinţele lor, la elaborarea și gestionarea politicilor publice în cadrul instituțiilor statului, la dezvoltarea relațiilor internaționale ale ţării, la organizarea și conducerea afacerilor în cadrul companiilor private, la optimizarea procesului de comunicare și de construire a imaginii de ţară.

În acest moment, preocupările majore ale universităţii merg în direcţia consolidării a consolidării SNSPA ca școală de guvernare de factură europeană, care să contribuie la europenizarea societății românești. Viziunea SNSPA este ca, până în 2020, să își consolideze statutul de școală de guvernare cu vizibilitate şi relevanță regională şi europeană  şi este susținută de câteva axe prioritare, precum dezvoltarea instituţională, dezvoltarea relaţiei cu mediul de afaceri, dezvoltarea relaţiei cu studenţii, cercetarea și internaţionalizarea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'