Isărescu: Legea dării în plată FACE PILAF Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul de funcţionare a acesteia

Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligațiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condițiile necesare ca o astfel de lege să fie funcțională, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Filip Stan
14 mart. 2016, 10:38
Isărescu: Legea dării în plată FACE PILAF Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul de funcţionare a acesteia

În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticați la nivel european — Legea obligațiunilor ipotecare, sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (…) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare‘, a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe dedicată educației financiare organizată de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, una dintre condițiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligațiunilor ipotecare să poată funcționa este reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât economisirea internă să depășească valoarea împrumuturilor. ‘În sfârșit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele‘, a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiție era cea a menținerii unei lichidități confortabile în piață, care să ofere încredere investitorilor, condiție de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiție era aceea de a avea o piață imobiliară stabilă, și din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligațiuni ipotecare.

Potrivit șefului BNR, toate aceste condiții au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desființa atât Legea obligațiunilor ipotecare cât și regulamentul de funcționare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni. ‘Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare‘, a subliniat guvernatorul BNR.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Nicuşor Dan cere probe suplimentare pentru anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin