Isărescu: Readucerea cursului leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ne-ar costa miliarde de euro

Intervenţia Băncii Naţionale a României în piaţa valutară pentru a readuce cursul leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar însemna, ca prim şoc, cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezerva valutară şi, ulterior, intrarea economiei româneşti în recesiune, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul şedinţei comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, potrivit Agerpres.
Filip Stan
10 feb. 2015, 17:13
Isărescu: Readucerea cursului leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ne-ar costa miliarde de euro

„Intervenţia BNR cu valută pentru a aduce cursul leu/euro şi, implicit, leul/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exactă, dar primul şoc ar fi cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezervă şi, ulterior, intrarea ţării în recesiune”, a explicat Isărescu, precizând că această variantă face parte din soluţiile nerealiste şi extrem de costisitoare avansate în spaţiul public..

Şeful băncii centrale a mai spus că prezentarea celor peste 70.000 de debitori în franci elveţieni ca un bloc unitar, omogen, este nereală şi duce la crearea unor presiuni pentru adoptarea în pripă a unui act normativ.

El a reamintit faptul că un sfert dintre debitorii în franci elveţieni au credite sub 4.000 de franci şi tot atâţia au credite de peste 47.000 de franci, iar în privinţa gradului de îndatorare, clienţii cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%.

În ceea ce priveşte veniturile debitorilor, 50% dintre aceştia au venituri lunare sub 1.500 de lei, iar 75% sub 2.500 lei. Dar există şi debitori, 6,5%, care au venituri lunare de peste 5.000 de lei. În plus, potrivit guvernatorului BNR, debitorii cu un venit lunar de 2.500 de lei sunt supraîndatoraţi din cauza deteriorării veniturilor pe timp de criză şi a aprecierii francului. El a adăugat că, pentru cei cu venituri de 700 de lei, gradul de îndatorare a ajuns şi la 184%. „Aici avem o problemă. Nu se pot trata similar debitorii cu venituri sub 700 de lei, care au un grad de îndatorare de 184% şi debitorii cu venituri peste 7.000 de lei, care au un grad de îndatorare de 26%. De ce să îi ajutăm pe aceştia?”, s-a întrebat guvernatorul BNR.

El a adăugat că şi destinaţia creditelor a fost diferită. Doar 35% din creditele în franci sunt ipotecare, 58% sunt credite de consum cu ipotecă, iar 7% sunt alte credite de consum. „În cadrul creditelor de consum cu ipotecă se găseşte o diversitate de situaţii, unii şi-au luat maşină, alţii au călătorit în străinătate, asta e una dintre libertăţile pe care le-am cucerit după 1989”, a precizat şeful Băncii Centrale.

Scadenţa reziduală medie a unui astfel de credit este de 13,2 ani, potrivit prezentării guvernatorului. Din aceasta mai reiese că 40% din împrumuturi au scadenţa reziduală sub 5 ani, şi acelaşi procent, peste 15 ani.

Guvernatorul BNR acceptă faptul că în rândul debitorilor în franci există grupuri sociale vulnerabile, însă cazurile acestea trebuie tratate individual, pe bază de negociere, între client şi bancă.

De asemenea, Mugur Isărescu a amintit, ca soluţie viabilă, şi modificarea Ordonanţei 46/2014 privind rescadenţarea creditelor, cu condiţia ca sprijinul statului să coste puţin, eventual recuperabil, să fie acordat ţintit grupurilor vulnerabile de cătăţeni şi pentru toate tipurile de credite, pentru ca măsura să nu fie discriminatorie.

În data de 15 ianuarie 2015, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani, iar francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'