„Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflației în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflației este așteptată să revină în interiorul intervalului de variație al țintei la mijlocul anului viitor și să se plaseze la finele orizontului proiecției în jumătatea superioară a acestui intervalul„, a explicat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA și disiparea influențelor șocurilor dezinflaționiste globale, cât și presiunile inflaționiste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată și de costurile salariale unitare.
Referitor la riscurile la adresa inflației, guvernatorul a menționat, pe plan intern, configurația bugetului pentru anul 2017, iar pe plan extern, riscurile sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creșterea economică globală și de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european și al rezultatului referendumului din Marea Britanie.
Rata anuală a inflației a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an față de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate în 11 octombrie de Institutul Național de Statistică.
Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an.
Citeşte şi Isărescu: Investiţiile în infrastructură şi sistemul educaţional trebuie să rămână prioritare