„România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită. (…) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel înalt de convergență și despre caracterul sustenabil în timp al acestuia, ca precondiție pentru adoptarea cu succes a euro. Remarcați că nu se face referire doar la convergența nominală, capitol la care România stă bine, ci se are în vedere convergența pe toate dimensiunile, inclusiv convergența reală și convergența juridică. De asemenea, este necesar ca procesul de convergență să fie sustenabil în timp, adică să continue și după adoptarea monedei comune, pentru a evita experiența nefericită a statelor mediteraneene, care, după intrarea în euro-zonă au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergență în interiorul zonei euro”, se arată într-un mesaj transmis miercuri de Mugur Isărescu în cadrul conferinței „Adoptarea monedei Euro în România: provocări și perspective’.
Potrivit guvernatorului BNR, întregul proces de preschimbare a monedei nu este un parcurs eminamente tehnic, ci este un proces politic și presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative, care sunt chemate să conducă procesul și să explice populației beneficiile și costurile sale.
Referitor la momentul aderării, Mugur Isărescu susține că stabilirea unei date-țintă și-a demonstrat ineficiența și că ar fi mai potrivit să stabilim mai întâi o foaie de parcurs, care să conțină reformele structurale necesare. „Cât privește calendarul concret al aderării, s-a dovedit că abordarea de până acum, cu stabilirea unei date țintă, dar neînsoțită de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesați nu a dat rezultate. Poate că, în loc să stabilim o dată a aderării, ar fi mai bine să agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare și numai după implementarea unei mase critice a acestora să stabilim o dată țintă”, consideră guvernatorul BNR.
În opinia sa, pentru România, o aderare de succes la zona euro reprezintă un proces complex, care implică îmbinarea convergenței nominale cu convergența reală și cu cea juridică, în cadrul unui efort de lungă durată, care să continue mulți ani după adoptarea monedei comune. În același timp, acest proces are și o importantă componentă culturală, întrucât moneda face parte din simbolurile oricărei națiuni, precum și o dimensiune socială, inclusiv de dezvoltare echilibrată a regiunilor țării, mai spune guvernatorul BNR.
Leonard Orban, consilier prezidenţial, spune că România trebuie să adopte cât mai curând posibil moneda unică europeană, pentru că din 2018 este posibil ca, la nivelul zonei euro, să se ia o serie de decizii care îngreunează accesul statelor din afară la zona euro.
„Mesajul meu către decidenții români și europeni este că s-ar putea să nu mai avem timp. Cel mai probabil s-ar putea ca din 2018 să se ia decizii care să facă tot mai dificilă aderarea la euro, să se ridice ștacheta tot mai sus. (…) Dilema pe care o are România este că nu vom fi gata la momentul la care se vor lua deciziile”, a declarat, miercuri, Orban într-o conferință de specialitate.
El a subliniat faptul că România are stabilită o țintă de aderare la euro, însă există foarte multe opinii potrivit cărora acest termen nu este realist. „Din punctul meu de vedere, problema trebuie privită nu numai din punct de vedere economic ci și politic. Mi-e foarte clar că în interiorul Uniunii Europene se va consolida o altă Uniune în care într-adevăr se vor lua principalele decizii, care vor afecta și țările din afară. (…) Pentru România, care își dorește să fie parte a Uniunii, este un interes politic strategic să adere cât mai repede posibil la Uniunea Economică și Monetară”, a subliniat consilierul prezidențial.
În opinia sa, aderarea la euro ar putea constitui un adevărat proiect de țară, pentru că nu constă doar în câteva decizii economice și politice, ci este un proces, complicat, care necesită costuri semnificative. „Trebuie să realizăm că într-o Europă în schimbare, este esențial pentru România să fie parte a nucleului dur al Uniunii Europene, altfel nu vom beneficia de avantajele economice și politice de a fi parte la un asemenea nucleu”, a mai spus Leonard Orban.