Isărescu, despre adoptarea euro la 1 ianuarie 2019: Timpul devine scurt pentru a ne atinge ţinta

Data de 1 ianuarie 2019, pentru adoptarea euro, nu mai este doar ambițioasă, ci devine foarte ambițioasă, și trebuie să ne gândim bine dacă menținem această țintă și ce avem de făcut pentru că, deși România îndeplinește toate cele cinci criterii de la Maasrticht, există încă riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința "Calea României către Zona Euro".
Iulian Tudor
20 apr. 2015, 09:54
Isărescu, despre adoptarea euro la 1 ianuarie 2019: Timpul devine scurt pentru a ne atinge ţinta

„Discuția trebuie să intre pe un câmp extrem de serios. Suntem deja în aprilie 2015 și încă nu avem o foaie de parcurs. (…) Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate și ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicații, iar aici credibilitatea este esențială”, a subliniat Isărescu.

El a precizat că acest obiectiv trebuie asumat de întreaga societate și parafat printr-un act, fie că este vorba de o declarație în Parlament, o lege sau un pact politic.

Victor PONTA: România va intra în zona euro în 2019

„Era timpul să discutăm despre drumul pe care România îl are de parcurs, cu atât mai mult cu cât, printr-un consens politic, este adevărat, mai mult verbal, și printr-un angajament trimis la Washington, noi am stabilit o țintă și, de la un punct încolo, fără să exagerez, zilele intră în sac. Adică timpul devine scurt pentru a ne atinge ținta”, a precizat Isărescu.

În privința necesității de a avea o țintă clară, guvernatorul BNR a spus că, din experiența sa, a constatat că „în România, fără o dată țintă, lucrurile nu se realizează. „De aceea este bine să avem o dată țintă. Data țintă poate să contribuie la realizarea consensului politic, absolut necesară pentru un proiect de țară, care să treacă dincolo de ciclul electoral”, a explicat Isărescu.

În plus, în opinia șefului băncii centrale, o dată țintă poate reprezenta o ancoră pentru politici macroeconomice consistente, coerente și corecte.

„În cei 25 de ani, am ajuns la concluzia că România deraiază destul de repede în ceea ce privește politicile macroeconomice. Un derapaj macroeconomic, cred că ne-am convins, este extrem de costisitor în timp, în bani, în efort, iar costurile sociale sunt imense. În 25 de ani niciodată nu am văzut situația macroeconomică de acum, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, să nu găsim un bun prilej să ne abatem de la acest traseu și să intrăm iarăși în derapaj”, a avertizat guvernatorul BNR.

Vasilescu, BNR: Pentru prima oară, România îndeplineşte toţi indicatorii nominali pentru zona euro

Mai mult, Mugur Isărescu a precizat că, deși România îndeplinește criteriile nominale pentru adoptarea euro, iar convergența reală a avansat, disparitățile regionale s-au adâncit în timp.

„Ne-am apropiat de UE, dar ne-au crescut disparitățile regionale. Ne-am apropiat cu Bucureștiul și alte câteva orașe, dar ne-am îndepărtat cu celelalte regiuni”, a subliniat guvernatorul BNR.

În aceste condiții, Isărescu spune că „nu ar fi fără temei pentru România să fixeze o țintă, deși celelalte țări au adoptat o atitudine de genul „așteptăm și vom vedea. 2019 s-ar părea că nu este chiar fără temei dacă ne uităm la criteriile de la Maastricht. Dar trebuie să ne gândim bine dacă menținem această țintă și ce avem de făcut”, a mai spus șeful BNR.

În opinia sa, cel mai mare pericol este încetățenirea ideii că adoptarea euro este un simplu schimb de bancnote și este doar treaba BNR. ‘Este mai mult decât fals”, a mai spus șeful băncii centrale.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale