Nelu are 38 de ani şi locuieşte cu soţia şi cei şapte copii într-o localitate din Bacău. Lucrează cu ziua prin sat, iar banii nu-i ajung pentru a-şi întreţine familia. S-a gândit că singura soluţie pentru a scăpa de sărăcie este să doneze un organ. A dat anunţ că este dispus să doneze un rinichi. Un reporter de la ROMÂNIATV.NET a sunat la numărul afişat în anunţ şi într-adevăr povestea s-a adeverit. Omul asigură că este perfect sănătos, că este nefumător şi că niciodată nu a consumat alcool, dar pentru gestul lui cere 20.000 de euro. Speră ca, prin acest sacrificiu, familia lui să nu mai ducă grija zilei de mâine.
Internetul abundă de astfel de anunţuri. Oamenii sunt dispuşi să renunţe la propria sănătate pentru a face rapid rost de bani. Preţurile pornesc de la câteva sute de euro şi ajung până la câteva zeci de mii. În mediul online se găseşte orice de vânzare.
O tânâră de 27 de ani este dispusă să-şi vândă ovulele pentru suma de 2.500 de euro. „27 ani, mămică, sănătoasă, blondă, ochi albaştri, 1.76 vând ovule”, scrie femeia în anunţul dat pe Internet.
Câteva rânduri mai jos, o altă femeie vrea să-şi dea ovulele pentru suma de 2.000 de euro. „Vând ovule unei femei serioase care chiar îşi doreşte un copil. Eu am două fetiţe, naştere normală, sănătoase şi grupa sanguină 01 cu Rh pozitiv”.
Ani grei de închisoare pentru cei care îşi vând organele
Cu riscul de a se alege cu dosar penal şi de a ajunge după gratii pentru trafic de organe, mulţi români îşi scot la vânzare diverse organe, rinichi, ficat, plâmân, testicul, ovare, orice, numai bani să ai. Probabil mulţi nu ştiu că dacă vrei să faci bani din donarea de organe te aşteaptă ani grei de închisoare.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET că vânzarea organelor „este o faptă extrem de gravă şi ilegală. Este o infracţiune foarte serioasă şi dacă se dovedeşte că a fost vânzare de organe este caz de puşcărie. Aici nu se glumeşte”.
Nu mai sunt fonduri pentru transplanturi
În timp ce unii se gândesc să-şi vândă un organ pentru a se îmbogăţi, programul naţional de transplant a rămas fără fonduri. Raed Arafat a explicat cum s-a ajuns în situaţia de a fi cheltuiţi toţi banii de transplant.
„A crescut numărul donatorilor foarte mult şi finanţarea nu era calculată pentru această creştere, însă domnul ministru a promis clar că la rectificare va face tot posibilul să suplimenteze suma pentru a face faţă donatorilor. Am ajuns la un număr mare de donatori pentru că la sfârşitul anului trecut, la Ministerul Sănătăţii, am semnat un ordin prin care am nominalizat coordonatorii de transplant pe fiecare spital. Nominalizând coordonatorii de transplant, automat, au început să identifice cazurile care sunt potenţiali donatori, care altă dată mureau fără a fi identificaţi ca donatori. După acest ordin a crescut numărul de donatori”, a spus Arafat.
Citeşte şi: Donarea de organe, o nouă cauză susţinută de Facebook
Citeşte şi: PREMIERĂ ÎN TRANSPLANT: Cinci donatori din trei oraşe în doar 36 de ore
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat săptămâna trecută că, în ceea ce priveşte bugetul pe 2013, luând în calcul evoluţia intervenţiilor, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru transplant de 70 de milioane de lei.