Conferința finală a proiectului „Dezvoltarea de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, al cărui promotor a fost IȘJ, a avut loc luni.
Proiectul a fost depus pe Programul RO10 — CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, și a beneficiat de un buget de peste 1,3 milioane lei.
Partenerii Inspectoratului Școlar au fost Asociația Autism Europa Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud, Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița și Fundația Stiftelsen Radarveien din Norvegia.
Din dorința de a asigura o mai bună incluziune socială copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), 264 de cadre didactice au urmat programe de formare, peste 200 de părinți au participat la activități de informare, consiliere și conștientizare, iar 61 de elevi și preșcolari au beneficiat de peste 4.000 de ore de evaluare și terapie, transformate în planuri de intervenție personalizată, scrie Agerpres.
De asemenea, a fost elaborată o strategie județeană de integrare a copiilor cu CES, pe care conducerea CJ Bistrița-Năsăud a promis că o va include în strategia de dezvoltare a județului.
Printre propunerile rezultate în urma acestui proiect se află creșterea numărului de cabinete de asistență psihopedagogică din unitățile de învățământ preuniversitar, în special în mediul rural, având în vedere că aproximativ 40% dintre copiii din județ nu au beneficiat, în cursul anului școlar 2015-2016, de serviciile unui consilier școlar.