Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna consideră că elevii aparţinând minorităţilor naţionale ar trebui să primească la bacalaureat subiecte diferenţiate la Limba şi literatura română faţă de elevii români, informează Mediafax.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că inspectoratul a făcut o analiză pe baza rezultatelor obţinute la bacalaureat de elevii din judeţ, din care reiese, printre altele, şi faptul că majoritatea elevilor au avut probleme la proba de Limba şi literatura română, dar în schimb la Limba şi literatura maghiară au avut o promovabilitate foarte bună.
CITEŞTE ŞI: REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2013 EDU.RO COVASNA
Şeful ISJ Covasna apreciază că elevii maghiari, oricât s-ar strădui, nu au cum să-şi însuşească limba română la nivelul celor care o au ca limbă maternă.
Keresztely consideră că ar trebui ca elevilor aparţinând minorităţilor naţionale să le fie predată limba română după manuale şi programe speciale, iar la bacalaureat să primească subiecte diferenţiate, şi nu aceleaşi pe care le primesc elevii români.
Ea a mai menţionat că aceşti elevi trebuie oricum să depună un efort mai mare, pentru că ei mai au un examen în plus la bacalaureat, cel la limba maternă, pe lângă cele trei probe obligatorii, pe care le susţin elevii români.
Potrivit rezultatelor afişate, vineri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţ este de 43,56 la sută, faţă de 42,74 la sută, cât era înainte de soluţionarea contestaţiilor.
Dacă înaintea soluţionării contestaţiilor, un număr de 868 de candidaţi au fost declaraţi respinşi, în urma rezultatelor finale numărul acestora a scăzut la 856.
Potrivit ISJ Covasna, în cazul candidaţilor din promoţia curentă, 46,51 la sută au reuşit să promoveze examenul, iar din promoţiile anterioare 30,18 la sută au obţinut note de trecere.
Potrivit rezultatelor finale, la secţia maghiară, promovabilitatea este de 37,76 la sută, iar la cea română, de 55,53 la sută.
Potrivit ISJ Covasna, la examene s-au înscris 1.686 de absolvenţi de clasa a XII-a, din care s-au prezentat 1.522, iar trei au fost eliminaţi.
În august 2007, preşedintele Traian Băsescu susţinea, în timpul unei vizite în Covasna, necesitatea introducerii unui sistem special de predare a limbii române pentru copiii maghiari, ca şi cum limba română ar fi o limbă străină pentru ei. Traian Băsescu declara că unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discuţiile purtate cu localnicii era legat de învăţarea limbii române de către copiii care provin din familii de maghiari.
Ideea a fost preluată, doi ani mai târziu, de Crin Antonescu, în calitate de candidat al PNL la Preşedinţie, care susţinea, vorbind despre copiii etnicilor maghiari, că ar putea învăţa limba română, în primii ani de şcoală, ca pe o limbă străină, precizând că prin „limbă străină” înţelege altă limbă decât cea maternă, el adăugând că aceştia au interesul de a cunoaşte limba română.