Mai multe percheziţii au loc, marţi, în Capitală şi în patru judeţe, fiind vizaţi oameni de afaceri suspectaţi într-un dosar de furt de energie electrică, iar surse judiciare spun că printre suspecţi s-ar afla şi fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timişoara Constantin Daminescu şi Zaher Iskandarani.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Timiş, Mădălina Mezdrea, oamenii legii, împreună cu angajaţi ai ENEL, au descins, marţi dimineaţă, la mai multe adrese din Timişoara, Blaj, Constanţa, Arad, Bucureşti, la hoteluri, restaurante, pensiuni, diferite societăţi de producţie şi firme de transport.
Mădălina Mezdrea spune că persoanele suspectate în acest dosar au modificat contoarele de curent electric, astfel încât aparatele să înregistreze un consum de doar 20-40% din valoarea reală, iar prejudiciul estimat depăşeşte 100.000 de euro.
„Metoda de furt de curent era una extrem de simplă. Se intervenea în contorul de energie electrică al hotelului, clubului sau localului, unde era rupt sigiliul, se tăiau nişte cabluri şi se realizau punţi între diferitele componente, apoi se aplica un sigiliu fals. Astfel, dispozitivele nu mai înregistrau valorile reale de consum, ci unele mult mai mici. Toate aceste modificări în aparate erau executate de aceleaşi persoane, între care un angajat al ENEL”, a declarat Mădălina Mezdrea.
Potrivit unor surse judiciare, printre suspecţi s-ar afla şi Zaher Iskandarani, care deţine o fabrică de ţigări în Timişoara, şi fiul acestuia, Rami Iskandarani.
Conform aceloraşi surse, în acelaşi dosar este cercetat şi comisarul Constantin Daminescu, fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara, un fost şef al Centrului în regim de tranzit pentru migranţi de la Timişoara, dar şi fiul fostului şef al Poliţiei Timişoara Ilie Bertea, precum şi un fost şef de tură în Vama Stamora Moravița.
Suspectii în acest caz au primit citaţii, marţi dimineaţă, fiind chemaţi la audieri.
Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată în 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracţiuni privind operaţiunile vamale ilicite cu utilaje de producţie a ţigărilor şi alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum şi ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape două milioane de lei.
Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzaţii legate de contrabanda cu ţigări şi alcool, ulterior fiind eliberat.
În dosarul în care Iskandarani este acuzat de înşelăciune şi care se judecă la Tribunalul Bucureşti următorul termen este programat pentru 19 martie.